Klub 500 vyzýva vládu stiahnuť zákon o odbornom vzdelávaní

NETKY.SK • 29 Január 2015, 14:33 • 2 min
Klub 500 vyzýva vládu stiahnuť zákon o odbornom vzdelávaní

BRATISLAVA - Klub 500 vyzýva vládu, ako predkladateľa, aby stiahla zákon o odbornom vzdelávaní z legislatívneho procesu a vytvorila priestor na jeho prepracovanie.

slovakia

left justify in out

Z pohľadu klubu je lepšie prijať dobrý zákon o rok neskôr, ako nedokonalý zákon šitý horúcou ihlou okamžite. Ako sa uvádza v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol Ľubo Schwarzbacher zo spoločnosti Hugo Bach, Klub 500 s predloženým návrhom zákona o odbornom vzdelávaní nesúhlasí. Podľa jeho predstaviteľov návrh nerieši to najpodstatnejšie, teda zlepšenie kvality a podmienok odborného vzdelávania. Napriek tomu zamestnávatelia vítajú iniciatívu ministerstva školstva pripraviť nový zákon.

 

Združenie slovenských vlastníkov spoločností s viac ako 500 zamestnancami kritizuje najmä ďalšie prenesenie kompetencií a zodpovednosti štátu na 12 privátnych, materiálne a personálne na tento účel nevybavených organizácií. Práve na ne už súčasný zákon z roku 2009 preniesol časť kompetencií, pričom výsledkom je stále nefunkčný systém a absolútna strata orientácie v ňom, informuje Klub 500. Jeho predseda Vladimír Soták navyše poukazuje na neprimeranú administratívnu záťaž pre podnikateľov, nevhodný systém motivačných štipendií či celkovú nedostatočnú motiváciu zamestnávateľov pre vstup do duálneho vzdelávania. "Namiesto toho, aby sme reformovali štátne inštitúcie, ktoré sa priamo odbornému vzdelávaniu venujú a vytvorili efektívny a centralizovaný model riadenia za plnej účasti zamestnávateľov, je cítiť lobistické snahy na vytváranie nových štruktúr bez jasnej garancie ich odborného zabezpečenia," uviedol. 

 

Klub preto navrhuje, aby sa Slovensko riadilo odporúčaniami rakúskeho Inštitútu pre výskum vzdelávania v hospodárstve a zaviedlo tzv. štíhle a transparentné administratívne štruktúry. Aj v krajinách, ako je Nemecko, Rakúsko a Švajčiarsko, po vzore ktorých sa Slovensko snaží reformovať odborné vzdelávanie, je zavedený centralizovaný systém, pripomenul. Už v súčasnosti na Slovensku existuje Štátny inštitút odborného vzdelávania, kam je podľa Klubu 500 potrebné nasmerovať kompetencie a financie a v ňom priamo zainteresovať zástupcov zamestnávateľov. "Nevymýšľame nič nové, len sa chceme vrátiť k tomu, čo tu roky fungovalo a čo vidíme, že funguje dodnes aj v zahraničí. Ani tam nestavajú systém na kolektívnej zodpovednosti," poznamenal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Ako dodal, funkčný systém z minulosti ocenil aj spomínaný rakúsky Inštitút pre výskum vzdelávania v hospodárstve. 

 

Klub upozorňuje aj na to, že počet študentov odborných škôl dlhodobo klesá, nedarí sa zásadne zmeniť štruktúru študijných odborov, čoho výsledkom je aj vysoká nezamestnanosť absolventov. Jej úroveň dosiahla minulý rok takmer 30 percent. "Po roku 1989 bola jedným z hlavných motivačných faktorov príchodu zahraničných investorov na Slovensko vysoká kvalita odborne pripravenej pracovnej sily, no v súčasnosti už analýzy ukazujú, že nedostatok pripravených mladých ľudí vo všetkých oblastiach vážne ohrozuje konkurencieschopnosť slovenského priemyslu vo všetkých oblastiach,“ uzavrel podpredseda Klubu 500 Štefan Rosina.

 

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler dnes povedal, že diskusiu k zákonu o odbornom vzdelávaní vníma stále ako konštruktívnu. Ako dodal, opäť sa vynorila pripomienka, ktorá odznela už v medzirezortnom pripomienkovom konaní - kto má certifikovať pracoviská, ktoré budú poskytovať praktickú výučbu. Minister v súvislosti s ňou dodal, že väčšina zamestnávateľov sa prikláňala k tomu, aby zamestnávateľské zväzy mali právomoc certifikovať pracoviská, ktoré môžu poskytovať praktickú prípravu. Minister dodal, že sa k tomu hlási. V poslednej chvíli pri pripomienkovaní sa podľa Draxlera vynorila aj pripomienka, aby štát zvýšil finančné motivácie pre firmy, ktoré budú poskytovať praktickú výučbu. Máme tu však podľa neho obmedzenia z hľadiska verejných financií. "A ak by štát príliš štedro financoval praktickú prípravu, tak by sa tam vynorili riziká, s akými motívmi si firmy berú takýchto študentov k sebe na pracovisko," uviedol Draxler.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies