Klub 500 vyjadruje nespokojnosť so zložením Rady vlády SR pre plán obnovy

NETKY.SK • 15 December 2021, 11:59 • 2 min
Klub 500 vyjadruje nespokojnosť so zložením Rady vlády SR pre plán obnovy

BRATISLAVA - Vláda na rokovaní schválila založenie svojho nového poradného orgánu – Rady vlády SR pre plán obnovy a odolnosti SR.

slovakia

left justify in out

Klub 500 kritizuje, že medzi členmi je slabé zastúpenie zamestnávateľov a, naopak, výrazné zastúpenie má tretí sektor. Materiál v utorok ministri odobrili s pripomienkou, pričom tou bolo práve pridanie Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a Zväzu podnikateľov Slovenska (ZPS) medzi členov rady. Uviedol tlačový odbor úradu vlády.

 

img

Predseda klubu 500 Vladimír Soták.

 

Klub 500 nesúhlasí so zložením Rady vlády SR pre plán obnovy a odolnosti SR tak, ako ho schválila vláda. Z pohľadu klubu je neprijateľné, aby v návrhu absentovalo adekvátne zastúpenie reprezentantov súkromného sektora, ktorí sa podieľajú na napĺňaní štátneho rozpočtu a zo zdrojov, ktorých bude návratná časť plánu obnovy splácaná. Združenie firiem nad 500 zamestnancov už v pripomienkovom konaní žiadalo doplnenie rady viacerých podnikateľských zväzov.

 

"Žiaľ, k uvedenému návrhu sa Úrad vlády nevyjadril. Nevieme, akým kľúčom sa skladala rada vlády," kritizuje. "Nerozumieme, prečo majú o Slovensku rozhodovať zahraničné obchodné komory a prečo má tretí sektor v rade také výrazné zastúpenie. Sú to predsa firmy a zamestnávatelia, ktorí riešia zamestnanosť a plnia štátny rozpočet," podotkol klub 500.

 

Predsedom nového poradného orgánu je premiér SR a podpredsedom vedúci úradu vlády. V materiáli, ktorý v utorok ministri schválili s pripomienkou, sa medzi vymenovanými členmi nachádzajú okrem ministrov, predsedu Úradu pre verejné obstarávanie a splnomocnencov vlády aj rôzne združenia. Sú tu napríklad zástupcovia samospráv, Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ), Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov, odborári, viacero obchodných komôr a neziskových organizácií či občianskych združení. Spomínaná pripomienka sa týkala práve pridania AZZZ a ZPS medzi členov. Klub 500 v rade zastúpenie nemá.

 

Možno vás zaujme: Generálny prokurátor Žilinka dá preveriť zákonnosť rozhodnutia o zadržaní záchranárov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona