Klobučníkov skvelý comeback, Machovič: "Škôr či neskôr to cinkne"

NETKY.SK • 9 December 2014, 11:44 • 2 min
Klobučníkov skvelý comeback, Machovič: "Škôr či neskôr to cinkne"

BRATISLAVA - Jednoznačná spokojnosť vládla pri bilancovaní výsledkov slovenského plaveckého predstavenia na uplynulých majstrovstvách sveta v krátkom bazéne v katarskej Dauhe.

slovakia

left justify in out

Piate miesto Tomáša Klobučníka vo finále 200 m prsia a ôsma priečka Richarda Nagya na 1500 m v.sp. boli top výsledky, no nestratili sa ani ďalší. O to viac mrzí choroba ženskej plaveckej jednotky Kataríny Listopadovej, ktorá mala výbornú formu, no choroba priamo v dejisku jej neumožnila ani jeden štart.
      

Výrazné zlepšenie ukázal aj ďalší prsiar Marek Botík, nesklamala ani len 16-ročná znakárka Karolína Hájková. Tréner Klobučníka a Listopadovej a bývalý reprezentant Miroslav Machovič neskrýval pri bilancovaní na utorňajšom brífingu Slovenskej plaveckej federácie (SPF) radosť. "V príprave bolo trošku málo času, dlhá Európa v Berlíne bola na konci sezóny koncom augusta a začiatkom septembra. Potom boli dva týždne voľno a príprava potom začínala akoby od nuly. Čas do MS bol krátky, ale zvládli sme to. Výkony aj výsledky pred šampionátom nasvedčovali, že ideme správnym smerom, a že forma stúpa. Katka Listopadová mala tento rok taký, aký som u nej ešte nezažil. Aj psychika fungovala perfektne, o to väčšia škoda, že ochorela. Bola na pozitívnej vlne, takže to mrzí. A Tomáš po minulej sezóne ovplyvnenej vojenčinou tiež išiel ohromne hore. Dostal sa naspäť a verím, že ešte pôjde vyššie. Robí osobáky, špička je strašne nasekaná, tlačí sa to tam. A Tomáš je medzi nimi. Jeho piate miesto na svete je momentálne to najlepšie, čo máme. Náš cieľ je medaila a ja verím, že to skôr či neskôr cinkne," povedal Machovič pre TASR.
      

Dvadsaťštyriročný Klobučník, štvornásobný najlepší plavec Slovenska, vytvoril národné rekordy na 100 m prsia (12. miesto), resp. na dvojnásobnej trati. Do Kataru nešiel v optimálnej psychickej pohode, keďže nad ním ležal tieň z objektívnych príčin nevydarených ME v dlhom bazéne v Berlíne. So situáciou sa ale vyrovnal bravúrne: "Mal som vysnívané dve finále, vyšlo jedno. Ale piate miesto je určite to, čo som chcel. Stovka mi nevyšla podľa predstáv, to mrzí stále. Na 200 m, keď som postúpil, som už nechcel byť vo finále posledný ôsmy. S trénermi sme to odkonzultovali, že jednoducho musím ísť od začiatku úplne naplno. Vystrelilo to tak, že som prvú stovku otáčal tri stotiny za svetovým rekordom, a hoci tá posledná 50-ka už veľmi bolela, piate miesto je mojím najlepším úspechom," hodnotil s odstupom času člen Dukly Banská Bystrica, ktorý pod vedením nemeckého kouča Dirka Langeho trénuje v Rakúsku. "Motivácia bola vysoká. Problém bol v psychike, ktorá nebola až taká veľká, ako pred minuloročnými ME v Herningu (4. miesto na 100 m prsia-pozn.). Príčinou bola dlhá Európa v Berlíne, ktorá nevyšla. Stres trochu opadol po rozplavbách na stovke, potom zasa vystúpil, keď som na nej síce v národnom rekorde, ale nepostúpil do finále. Pred dvojstovkou som tiež nebol na tom optimálne, ale som veľmi rád, že to vypálilo na piate miesto," dodal pre TASR.
      

Práve Klobučníkova záverečná disciplína bola jeho vrcholom v Dauhe. Čas 2:04,29 minúty znamenal jeho nový rekord SR, dovtedajšie maximum z dánskeho Herningu poslal do minulosti o 68 stotín sekundy. "Dirk mi povedal, že to bol jeden z najlepších predvedených pretekov. Že som celému svetu ukázal, že som späť, že sa nebojím, a že ani na nikoho z malého Slovenska nemožno zabudnúť. Tri stotiny za svetovým rekordom po prvej stovke, to fakt poteší. Dirk to bral tak, ak to môžem povedať, že som po tej taktickej stránke ukázal gule a rozpálil som to. Prsiarska komunita sa celá pozná, viacero plavcov aj trénerov mi gratulovalo. Hovorili, že to vyzeralo super. Samotný Cameron (van der Burgh-pozn.) mi povedal, že to ani nechápal, a že mal zimomriavky. To ma naozaj veľmi teší."
      

Veľké očakávania mimoriadne úspešne potvrdil aj vytrvalec Richard Nagy. Slovenskými maximami na 400 metrovej polohovke (4:07,94), 400 m v.sp. (3:43,51) a 1500 m voľný spôsob (14:35,50) zverenec kouča Gabriela Barana predviedol neustály kontinuálny progres. "Nečakal som, že budem plávať až takto dobre. Myslel som si, že budem atakovať niekde okolo osobných rekordov. Ale podarilo sa, som tomu rád. No dôležité už nie je to, čo sa podarilo, ale to, čo sa ešte podarí. Dôležité bude leto a dlhá päťdesiatka na MS v Kazani, lebo tam už pôjde o olympiádu. Najcennejší výsledok roka je určite 1500-ka v Berlíne. Ten čas bol niečo nepredstaviteľné. Teraz v Dauhe si tiež najviac cením výsledok na 1500-ke. No predsa len, Berlín bola Európa a toto bol svet s viac ako slušnou konkurenciou. S chalanmi sme si robili žarty, že na 1500 m bolo toľko majstrov sveta, že sa nezmestili do poslednej rozplavby a museli plávať s nami," povedal Nagy pre TASR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies