Kližanov tretí postup do semifinále dvojhry

NETKY.SK • 13 Apríl 2013, 10:08 • 2 min
Kližanov tretí postup do semifinále dvojhry

CASABLANCA - Slovenský tenista Martin Kližan tretí raz vo svojej kariére postúpil do semifinále singlovej súťaže na hlavnom profesionálnom okruhu. V piatkovom štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 Grand Prix Hassan II. v marockej Casablance (dotácia 467 800 eur, antuka vonku) zvíťazil nad Holanďanom Robinom Haasem nasadeným ako siedmym v ich treťom vzájomnom súboji za 80 minút 7:5, 6:1. Zužitkoval hneď premiérový mečbal.

slovakia

left justify in out

Medzi najlepšími štyrmi si Kližan v sobotu zmeria sily s 26-ročným Juhoafričanom Kevinom Andersonom (29.) nasadeným ako druhým. Slovák je trojkou tohto podujatia, už má istotu 90 bodov do renkingu a prémie 21 130 eur. V druhom semifinále budú hrať Švajčiar Stanislas Wawrinka a Španiel Tommy Robredo. 

Dvadsaťtriročný Bratislavčan Kližan, momentálne 32. vo svetovom rebríčku (už bol aj na 26. priečke), znížil v bilancii proti 26-ročnému Haasemu (53.) na 1:2. Revanšoval sa mu za prehru 2:6, 6:4, 4:6, ktorú inkasoval vo februári na tvrdom povrchu v hale v chorvátskom Záhrebe. Predtým ťahal za kratší koniec vlani v júli na antuke v rakúskom Kitzbüheli, bolo to jeho premiérové semifinále na úrovni ATP World Tour. V tom druhom v septembri v ruskom Petrohrade uspel a napokon aj získal titul. Vo štvrťfinále má teraz skóre 3:1, nevyšlo mu akurát vo februári v holandskom Rotterdame. 

Nováčik roka 2012 na hlavnom profesionálnom okruhu Kližan v minulosti hral v Casablance dva razy: v sezóne 2010 ako kvalifikant potrápil v osemfinále hlavnej súťaže Švajčiara Stanislasa Wawrinku (4:6, 6:0, 4:6), predvlani za stavu 2:6, 1:4 odstúpil z duelu 1. kola kvalifikácie proti Španielovi Sergiovi Gutiérrezovi-Ferrolovi. Andersonovi sa pokúsi odplatiť prehru 1:6, 4:6, ktorú utrpel predvlani vo Valencii. Už v sezóne 2007 prekonal tohto rivala v americkom Lexingtone v Kentucky - 4:6, 3:0 a skreč. 

Zverenec Karola Kučeru Kližan ťahal pred týmto turnajom sériu štyroch prehier, naposledy 23. marca v Miami na Floride nestačil pri svojom vstupe do "hardového" podujatia ATP World Tour Masters 1000 na Fína Jarkka Nieminena. Na svojej obľúbenej antuke nehral od augusta 2012, keď triumfoval na challengeri v San Maríne. Na tomto povrchu dosiahol 7. zápasový triumf za sebou (v 1. kole v Maroku mal voľný žreb). V Casablance bude mať semifinálový pokus aj vo štvorhre po boku krajana Igora Zelenaya, a to proti rakúsko-slovenskému páru Julian Knowle, Filip Polášek. 

Kližan sa prostredníctvom piatkového úspechu posunul na 28. post v nezáväznej prepočtovej online verzii rebríčka. Ak zdolá Andersona, vyrovná si osobné maximum v podobe 26. stupienka. Titul by mu vyniesol 25. miesto k 15. aprílu. 

Dvojhra - štvrťfinále: 
Martin Kližan (SR-3) - Robin Haase (Hol.-7) 7:5, 6:1 za 80 minút 

Kližan v otváracom geme ako podávajúci hráč predviedol obrat z 15:30, sám nepridal nadstavbu k takémuto náskoku na príjme vo štvrtej hre. V siedmej čelil brejkbalu, ale túto hrozbu dokázal eliminovať. Haase pohrozil aj na returne za stavu 4:4, viedol 30:15, nedostal sa však ďalej. V desiatom geme Holanďan na servise zvládol stav 15:30, ale v 12. hre si nevynútil tajbrejk. Slovák si totiž na returne utvoril dva setbaly za sebou a potreboval len jeden. Navyše, pridal k tomu brejk na 2:0 v druhej časti. napokon v rámci tejto šnúry získal 5 hier, na 3:0 sa posunul cez dva súperove brejkbaly v rade. V šiestej hre pridal brejkovú "poistku" na 5:1 a následne zvládol hneď prvé podávanie na postup, hoci čelil trom jednotlivým hrozbám straty servisu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies