Kližan po triumfe nad Tsongom v 3. kole proti Chardymu

NETKY.SK • 31 August 2012, 07:06 • 2 min
Kližan po triumfe nad Tsongom v 3. kole proti Chardymu

Kližan po triumfe nad Tsongom v 3. kole proti Chardymu - Tenis Slovenský tenista Martin Kližan sa v 2.

slovakia

left justify in out

imgSlovenský tenista Martin Kližan sa v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji US Open postaral o veľkú senzáciu, keď po výbornom výkone vyradil piateho nasadeného Francúza Jo-Willfrieda Tsongu za 2:12 h v štyroch setoch 6:4, 1:6, 6:1 a 6:3. Zverenec trénera Karola Kučeru získal najcennejší skalp v doterajšej kariére a dosiahol životný úspech. Prvýkrát v seniorskej kategórii postúpil na podujatí veľkej štvorky do 3. kola, kde nastúpi proti ďalšiemu Francúzovi Jeremymu Chardymu, s ktorým hral na US Open štvorhru. Vzájomná bilancia je zatiaľ 1:1, oba zápasy sa hrali na antuke.
Kližan zničil Tsongu variabilnou hrou a za svoje skvelé údery si od divákov na dvorci Louisa Armstronga často vyslúžil búrlivý aplauz. Slovenský Tenista roka 2011 "pomstil" krajana Karola Becka, ktorý v 1. kole prehral s Tsongom v troch setoch. Kližan má vďaka postupu medzi elitnú 32-ku v New Yorku už teraz istú prémiu a 90 bodov do rebríčka ATP Entry. V jeho novom vydaní sa vráti do najlepšej svetovej päťdesiatky a v prípade ďalšieho úspešného ťaženia môže ísť ešte vyššie.
Kližan sa nezľakol súpera zvučného mena, hneď v prvom geme prelomil Tsongovo podanie a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Favorizovaný Francúz síce hneď vzápätí vyrovnal na 2:2, no za stavu 3:3 Kližan po sérii winnerov čistou hrou získal podanie finalistu Australian Open z roku 2008 a prvý set sa stal jeho korisťou. Hneď na začiatku druhého dejstva mal Kližan k dispozícii tri brejkbaly, nevyužil ich však, čo narušilo jeho koncentráciu. Tsonga to využil a druhý set vyhral jasne.
Od začiatku tretieho dejstva bol však opäť pánom na dvorci Kližan. Slovenský tenista kvalitne podával i returnoval, umne menil rytmus hry a pri dlhších výmenách dominoval. V treťom sete dovolil uhrať Tsongovi iba jediný gem a vo štvrtom si po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:0. Francúz pôsobil na dvorci bezradným a unaveným dojmom. Nevychádzalo mu prvé podanie, v dôležitých momentoch sa nemohol spoľahnúť na tradičné esá. Tsonga ešte dokázal znížiť na 3:4, no Kližan už šancu na životné víťazstvo z rúk nepustil. Za stavu 5:3 premenil pri podaní súpera v poradí druhý mečbal. Po zápase sa v návale radosti objal s kondičným trénerom Jurajom Dulíkom a nasledovala oblievačka vodou.
Kližan po najcennejšom triumfe v kariére žiaril spokojnosťou. "Zdolať hráča z Top ten je super pocit. Kájo Kučera mi pred zápasom napísal do smsky, že by som mohol konečne vyhrať nad hráčom z elitnej desiatky. Teší ma, že sa mi to podarilo. Cítil som sa výborne, hrali sme na druhom najväčšom dvorci, prišlo veľa fanúšikov. Pokiaľ ide o taktiku, bola to taká klasika. Tréner mi prízvukoval, aby som hral aktívne a bojoval až do konca o každú loptičku. Snažil som sa hrať svoju hru a vychádzalo to. Škoda úvodu druhého setu, kde som nevyužil tri brejkbaly. Od začiatku tretieho setu som sa však opäť dostal do hernej pohody. Vo štvrtom sete sa ukázalo, aké je dôležité mať dva brejky. Tsonga znížil na 3:4, no potom som si podržal podanie a už som to dotiahol do konca. Môj ďalší súper Chardy je veľmi nepríjemný hráč, skvele servuje. Na harde v Amerike zdolal Roddicka, Tsongu i Murrayho. Naposledy som ho zdolal na antuke v Bordeaux, no teraz sa hrá na tvrdom povrchu. Mám veľkú šancu dostať sa na turnaji ešte ďalej a urobím všetko pre to, aby som ju využil," povedal Kližan v konferenčnom hovore so slovenskými médiami. 
Z víťazstva Kližana mal obrovskú radosť aj prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko. "Kližo podal neuveriteľný výkon a srdečne mu blahoželám k zisku mimoriadne cenného skalpu. Želám si, aby hral v takejto pohode aj v ďalších kolách. Už v mladosti vynikal tým, že si nerobil ťažkú hlavu zo súperov zvučného mena. Dnes potvrdil, že nemá zábrany hrať ani s piatym hráčom sveta. Dostal sa do tranzu a po vynikajúcom výkone zaslúžene triumfoval. Za posledný rok urobil obrovský progres, získal veľké sebavedomie. V tenise človek dopredu nikdy nevie, ako dopadne najbližší zápas, no verím, že 3. kolo nebude jeho konečnou stanicou," povedal pre TASR Macko.
Tsonga po prehre s Kližanom netajil sklamanie. "Dnes som nehral dobrý tenis, necítil som sa v pohode. Neudieral som do loptičiek s takou razanciou a nedokázal som dostať súpera do ťažkých pozícii. Neviem si vysvetliť, čo sa to dnes so mnou porobilo, niekedy však mávam takéto slabšie dni," povedal Francúz pre akreditované médiá.

muži - dvojhra - 2. kolo:
Martin KLIŽAN (SR) - Jo-Willfried Tsonga (5-Fr.) 6:4, 1:6, 6:1, 6:3

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona