Kližan: Po prvom sete finále som si myslel, že je koniec

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 11:21 • 2 min
Kližan: Po prvom sete finále som si myslel, že je koniec

MNÍCHOV - Slovenský tenista Martin Kližan aj vo svojom druhom finále dvojhry na úrovni ATP World Tour 250 prekonal Taliana Fabia Fogniniho.

slovakia

left justify in out

V septembri 2012 mu na tvrdom povrchu v hale v ruskom Petrohrade povolil dovedna päť gemov, v nedeľu na antuke vonku v sychravom Mníchove len tri hry vo dvoch setoch po tom, ako prehral úvodné dejstvo 2:6 a vyzeral na skreč. Víťazstvo sa rodilo v kŕčoch. Doslova.

 

"V noci som spal možno pol hodiny, mal som strašné kŕče v žalúdku. Bol to najťažší zápas zo všetkých ôsmich, ktoré som tu absolvoval, som veľmi unavený. Necítil som sa vôbec dobre. Nebolo to na 100 percent, ani na 50, ani na 30. Bol to 10-percentný výkon. Lekár mi dal nejaké dve tabletky, ale príliš mi nepomohli. Myslel som si, že po prvom sete bude koniec, rozhodol som sa však, že ešte skúsim zabojovať. Nič iné mi nezostávalo. Napokon sa to vyplatilo. Som veľmi rád, že som to dotiahol do víťazného konca," povedal pre agentúru SITA 24-ročný Bratislavčan, ktorý poskočil zo 111. na 62. priečku v renkingu. 

 

Kližan pod vplyvom hendikepu pol hodiny v podstate ani nebol na kurte. Po triumfe nad 26-ročným členom Top 15 svetového rebríčka Fogninimu upozornil: "Taký je tenis. Keď prehráte jeden set aj na nulu, neznamená to, že nemôžete vyhrať zápas. Čo rozhodlo o mojom návrate do diania? Húževnatosť a bojovnosť, každú loptu som odohral srdcom, to bolo najväčšie plus." 

 

Zverenec Martina Damma má tento týždeň voľno. Zatiaľ nevie, či sa zmestí do kvalifikácie podujatia ATP World Tour Masters 1000 v Ríme, aktuálne je deviaty pod čiarou: "Dúfam, že mi takáto forma vydrží čo najdlhšie. Najpodstatnejšie však je, aby mi vydržalo aj zdravie, pretože bez toho sa to nedá." Kližan v septembri 2012 dosiahol 7 zápasových úspechov za sebou - najprv dva v rámci bratislavského daviscupového stretnutia SR - Portugalsko a potom päť pri Neve. 

 

Nováčik roka 2012 Asociácie tenisových profesionálov Kližan je prvým Slovákom s trofejou na antuke po 15 rokoch. Čakanie tohto typu trvalo od triumfu Dominika Hrbatého v sezóne 1999 v Prahe. Spomenutý Hrbatý pre SITA uviedol: "Je to veľký úspech. Po posledných mesiacoch tvrdej práce si to Martin zaslúžil. Je to odmena za zmenu, ktorú vo svojom tenisovom živote urobil. Gratulujem aj Martinovi Dammovi k obrovskému kusu práce, ktorú pri Kližovi vykonal. Dúfam, že Kližo bude pokračovať v tom, čo začal. Ak áno, nebude to jediný úspech, ktorý v tomto roku dosiahne. Ak sa poučil z krízy a zostane nohami na zemi a pri tvrdej práci, myslím si, že čoskoro bude naspäť tam, kde už raz bol." 

 

Prezident Slovenského tenisového zväzu (STZ) Tibor Macko skonštatoval: "Mám veľkú radosť, je to skvelý výsledok - poraziť absolútne špičkových hráčov a vyhrať z kvalifikácie celý takýto kvalitný turnaj. ´Kližkovi´ veľmi gratulujem a dúfam, že sa mu bude naďalej takto dariť. V poslednom čase dosť pracoval a dostal sa do dobrej formy." 

 

Generálny sekretár STZ Igor Moška vyhlásil: "Klobúk dolu pred takou šnúrou! Osem víťazstiev v rade na jednom podujatí sa veru len tak nevidí. Martin opäť potvrdil svoj veľký talent a dúfajme, že sa výkonnostne ustáli. Ak si v budúcnosti dokáže počínať vyrovnanejšie, má určite veľkú šancu vrátiť sa na pozície v Top 30, na ktorých bol už predvlani." 

 

Kližan v minulosti figuroval aj na 26. priečke v hodnotení. Teraz je najvyššie od vlaňajšieho 8. septembra, keď mu patril 46. stupienok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies