Kližan o horúčavach: My, chlapci z Petržalky...

NETKY.SK • 16 Január 2014, 14:30 • 2 min
Kližan o horúčavach: My, chlapci z Petržalky...

MELBOURNE - Nech sú páľavy pod austrálskym slnkom na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne akokoľvek neznesiteľné, slovenského tenistu Martina Kližana ani ortuť teplomera prevyšujúca štyridsiatku nad nulou len tak nerozhádže.

slovakia

left justify in out

"Pokojne to takto napíšte: 'My, chlapci z Petržalky, sme zvyknutí na trošku iné veci. Nejaké 'teplúčko' nám nemôže prekážať. Ostatní tu skrečujú, ale ja som si išiel svoje a dotiahol som to do úspešného konca. Je to aj o kondičke, ale i mentálnej sile. Človek sa do toho zaprie, aj keby bolo päťdesiat stupňov. Ďakujem Bohu, že som z Petržalky," povedal vo štvrtok do telefónu 24-ročný Bratislavčan po postupe do 3. kola, keď prekonal slovinského kvalifikanta Blaža Rolu za 172 minút 6:4, 6:3, 5:7, 7:6 (2). Po druhom sete duel na viac ako štyri hodiny prerušili pre extrémne teplo. Neskôr za stavu 2:1 na sety a 4:3 z pohľadu Kližana zápas zastavila na ďalšie dve hodiny búrka.

Kližan sa dostal do "main draw" ako tzv. lucky loser z kvalifikácie a skvele využíva túto priazeň šťasteny. V 1. kole disponovane ťažil zo zdravotných ťažkostí Američana Johna Isnera nasadeného ako trinásteho. Rola podstupoval debut v grandslamovej hlavnej súťaži. Kližan sa prebojoval medzi najlepších 32 na podujatí takéhoto kalibru druhý raz v kariére. Prvýkrát sa mu to podarilo na newyorských US Open 2012, kde napokon bol až v osemfinálovom 4. kole. Teraz má papierovo solídnu šancu aspoň zopakovať tento výsledok. V 3. kole bude čeliť ďalšiemu "lucky loserovi" Francúzovi Stéphanovi Robertovi (119.), pričom pôjde o prvý vzájomný zápas. Z tejto sekcie "pavúka" až po žrebe ubudol pre zranenie zadného stehenného svalu Nemec Philipp Kohlschreiber (23.).

Ľavoruký zverenec Martina Damma Kližan už má istotu prémie 75 000 AUD a dovedna 106 bodov do hodnotenia aj so zarátaním kvalifikácie, v ktorej vo finálovom 3. kole nestačil na Rakúšana Dominica Thiema (2:6, 5:7), následne však profitoval zo storna štartu Španiela Nicolása Almagra. Nováčik roka 2012 na hlavnom profesionálnom okruhu Kližan sa už v okamihu svojho triumfu v 1. kole prepočtovo znova stal slovenskou jednotkou, a to na úkor Lukáša Lacka. Situáciu však do 27. januára, keď vyjde nová oficiálna verzia počítačového poradia, ešte môže zmeniť budúcotýždňový challenger v nemeckom Heilbronne - obaja sa naň prihlásili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies