Kližan: Nebolo to bohviečo, hral som zle

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 18:11 • 2 min
Kližan: Nebolo to bohviečo, hral som zle

PARÍŽ - Najlepší slovenský tenista Martin Kližan neprešiel cez 2. kolo dvojhry na Roland Garros a nevylepšil svoje parížske antukové maximum z vlaňajška. Zastavil ho domáci 30-ročný matador Gilles Simon, a to pomerne jednoznačným spôsobom 7:5, 6:2, 6:3. Bývalý šampión parížskej dvojhry chlapcov Kližan s výnimkou druhej časti prvého setu a úvodu tretieho dejstva zaostal za skúsenejším súperom najmä v presnosti úderov v ofenzíve, ale aj účinnosti podania. Pre server STZ sebakriticky priznal, že zápas mu herne nevyšiel.

slovakia

left justify in out

"Z mojej strany to nebolo bohviečo. Odviedol som výkon na päťdesiat percent, aj keď som sa snažil vydať sto percent. Servis bol zlý a celkovo som hral zle. Súper predvádzal svoju štandardnú hru. Za takýchto okolností som nemohol vyhrať. Nezaslúžil som si to - hral som pod svoj priemer. Odchádzam z Paríža sklamaný zo svojho výkonu," uviedol Kližan.

 

Čo považoval 25-ročný Bratislavčan v zápase za kľúčové, čo ho nasmerovalo k prehre? "Bolo toho veľa. V prvom sete som sa dostal z brejku a za stavu 5:5 som mal brejkbaly na 6:5. Keby som ten gem získal, možno by zápas vyzeral inak. ´Keby´ však v športe neexistuje... Jednoducho som prehral 0:3 na sety a hral som zle."

 

Tridsaťročný Simon prevýšil o päť rokov mladšieho energického ľaváka Kližana najmä vo vyrovnanosti úderov a celkovo pokojnejšom prejave s menším počtom chýb. V treťom sete Kližan viedol 3:1, ale za stavu 3:4 urobil tri dvojchyby v jednej hre a Simona sám poslal do rozhodujúceho náskoku 5:3. Ten potom pri svojom servise premenil prvý mečbal, keď slovenský tenista po tlaku protivníka vyhodil loptičku ďaleko za základnú čiaru.

 

"Najväčším problémom boli začiatky prvých dvoch setov. V prvom sete stálo Martina veľa síl vyrovnať na 5:5. Mal brejkbaly na 6:5, vtedy sa zápas lámal. V druhom sete bol podobný úvod, prehrával 0:3 a doťahovať proti takému ´mazákovi´, ako je Simon, ktorý má za sebou už veľmi veľa, je náročné. Maťa stála každá výmena veľa síl. Simon si hral svoju hru, je to múr, ktorý sa ťažko preráža," zhodnotil Kližanov tréner Martin Damm pre internetovú stránku Slovenského tenisového zväzu (STZ).

 

Držiteľ troch singlových titulov z úrovne ATP World Tour 250 Kližan mal po aprílovom triumfe v Casablance problémy so zápästím nedominantnej pravej ruky, okrem iného neobhajoval trofej v Mníchove, klesol z 24. pozície vo svetovom rebríčku. Teraz je síce v prepočte priebežne na 34. stupienku, do 8. júna sa pred neho ešte môže dostať mnoho konkurentov.

 

"Ja sám som pred Roland Garros hovoril, že moje sebavedomie aj forma pred týmto turnajom sú nulové. Skoro mesiac som nehral poriadne duely. Mesiac je dlhá doba. Teraz som vďačný aspoň za to jedno kolo, čo som v Paríži uhral," povedal Kližan a pri žiadosti o porovnanie s Casablancou doplnil: "Moja forma bola 50-percentná. To stačí na víťazné stretnutie proti držiteľovi voľnej karty, ale na Simona nie, proti nemu treba mať 100-percentnú formu."

 

Kližan potvrdil, že plánuje 17. - 19. júla hrať na antuke v Konstance proti Rumunom v rozhodujúcom 2. kole 1. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov. V súvislosti s najbližším programom vyhlásil, že pred Wimbledonom bude na tráve hrať iba v Nottinghame: "Vynechám dva ´päťstovkové´ turnaje, program na tráve mi nesedí."

 

Zároveň nevylúčil štart na budúcotýždňovom antukovom challengeri v Prostějove: "Ako hráč päťdesiatky tam potrebujem voľnú kartu. Teraz sa rieši, či mi ju organizátor udelí. Dnes alebo zajtra by sa malo rozhodnúť. Potom mám v pláne kondičný blok, aby som bol pripravený na americké turnaje na ´harde´. A možno pôjdem s trénerom Dammom do Prahy, kde je viac možností na sparing."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies