Klinické dôkazy poukazujú na otravu Navaľného

NETKY.SK • 24 August 2020, 16:22 • 2 min
Klinické dôkazy poukazujú na otravu Navaľného

BERLÍN - Prvé výsledky klinického vyšetrenia ruského opozičného predstaviteľa naznačujú, že bol otrávený.

slovakia

left justify in out

Potrebujú viac informácií

Nemecka klinika Charité vyhlásila, že klinické dôkazy poukazujú na otravu Navaľného "inhibítorom cholínesterázy". Lekári teraz plánujú rozsiahlejšiu štúdiu na určenie latky, ktorou bol Navaľnyj otrávený. Doposiaľ mu dali antidotum - atropín.

 

 

 

Politik zostáva v umelom kóme a jeho stav hodnotia ako vážny, život však nehrozí. Klinika zdôraznila, že prognóza zostáva neistá a že nie je možné vylúčiť dlhodobé následky pre jeho zdravie, najmä v nervovom systéme.

 

Pre istotu, že bol politik skutočne otrávený, musí Nemecko získať viac informácií o tom, čo sa stalo, uviedol nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas na tlačovej konferencii.

 

"V prípade Navaľného chýba veľa faktov: lekárske a pravdepodobne kriminologické. Musíme na ne čakať," povedal Haas.

 

Ako sa udalosti vyvíjali

Opozičný politik 20. augusta pocítil počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy nevoľnosť a stratil vedomie. Po núdzovom pristátí letisku v sibírskom meste Omsk ho hospitalizovali, neskôr upadol do kómy.

 

img

 

Ruskí lekári pripísali jeho stav metabolickej poruche spôsobenej prudkým poklesom hladiny cukru v krvi.


Po incidente kancelárka Angela Merkelová oznámila, že Nemecko je pripravené prijať oppozicneho politika na liečbu. Ruskí lekári však tvrdili, že jeho stav je nestabilný.

 

Navaľného previezli letecky do Nemecka v sobotu 22. augusta, v súčasnosti ho liečia v nemocnici Charité v Berlíne.

 

Štátna ochrana

Podľa nemeckej televízii ZDF bol politik odvezený do Berlína ako hosť kancelárky, najmä v tomto stave je uvedený v dokumentoch. Tento stav je "byrokratický trik, ktorý ruskému politikovi poskytne najlepšiu možnú policajnú ochranu", vysvetľuje ZDF.

 

 

V Nemecku Navaľnyj je pod štátnou ochranou, ktorú počas liečby v Berlíne zabezpečuje polícia. Nemecký kriminálny úrad je zodpovedný za ochranu vládnych funkcionárov, ako aj zahraničných hostí počas štátnych návštev.

 

Navaľnyj je dlhoročný oponent ruského prezidenta Vladimira Putina a aktivista bojujúci proti korupcii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies