KLIMENT: Beriem späť svoj súhlas s kandidatúrou na post riaditeľa NBÚ

NETKY.SK • 7 Jún 2011, 08:48 • 2 min
KLIMENT: Beriem späť svoj súhlas s kandidatúrou na post riaditeľa NBÚ

KLIMENT: Beriem späť svoj súhlas s kandidatúrou na post riaditeľa NBÚ

slovakia

left justify in out

img

Sudca Najvyššieho súdu SR (NS) Juraj Kliment dnes stiahol svoj súhlas s kandidatúrou na post riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).
      "Beriem späť svoj súhlas s kandidatúrou na post riaditeľa NBÚ, nakoľko som nezískal podporu celej koalície. Rovnako ja by som cítil morálny problém, keďže v kauze Cervanovej na svojom právnom názore trvám," uviedol dnes pre TASR sudca Kliment.
      Strana SaS bude musieť nájsť štvrtého kandidáta na post NBÚ. Doterajší nominant a sudca Kliment totiž definitívne nemá podporu štyroch poslancov OKS, ktorí v parlamente sedia v klube Mosta-Híd. TASR to dnes potvrdil líder konzervatívcov Peter Zajac. Bez ich hlasov koalícia Klimenta nezvolí.
      "Rokovali sme veľmi zodpovedne. Napriek tomu, že si vážime prácu sudcov, zhodli sme sa na tom, že ho nemôžme podporiť," deklaroval Zajac s tým, že dôvodom je Klimentov verdikt v kauze Cervanová. Svoje rozhodnutie už OKS oznámila aj koaličným partnerom, ktorí momentálne rokujú v sídle SaS na Koaličnej rade.
      Predseda Mosta-Hid Béla Bugár dnes novinárom povedal, že Zajaca pre postoj OKS ku Klimentovi dnes pozval na Koaličnú radu. "Nemáme žiaden mandát chodiť tam. Oznámil som mu, že práve v tejto chvíli rokujeme," vysvetlil Zajac svoju neúčasť na zasadnutí lídrov.
      OKS stále nedala odpoveď na ponuku Mosta-Híd, že jeden z predstaviteľov konzervatívcov by sa mohol zúčastňovať Koaličných rád v prípade, že OKS bude mať na vec odlišný názor. "Budeme na to odpovedať v dohľadnom čase," uzavrel Zajac.
      O tom, že OKS má ku Klimentovi výhrady pre 30 rokov starú kauzu Cervanová, informoval denník Sme. NS v roku 2006 odsúdil šesticu Nitranov za jej znásilnenie a vraždu. Sudcovia neuverili, že ich bývalý režim odsúdil neprávom.
      Telo znásilnenej a utopenej Cervanovej našli pred viac než 30 rokmi. Nitrania, ktorých odsúdili po zdĺhavom vyšetrovaní, tvrdia, že bývalý režim proces zmanipuloval. Po revolúcii ich proces otvorili, súdy však opäť rozhodli, že sú vinní. Najvyšší súd hlavným obvineným dokonca zvýšil tresty, ktoré im vymeral krajský súd. Juraj Kliment bol aj v senáte, ktorý oslobodil bývalého starostu bratislavskej Rače z KDH Pavla Bielika v úplatkárskej kauze aj preto, že Bielika nechytili pri preberaní úplatku.
      Portál Aktuálne.sk dnes informoval, že Kliment prišiel v roku 2003 o vodičský preukaz. Policajná hliadka ho prichytila, ako šoféruje pod vplyvom alkoholu. Kliment v tom čase pracoval ako predseda disciplinárneho senátu Najvyššieho súdu. Predseda SaS Richard Sulík, ktorý Klimenta do tejto funkcie nominoval, pre Aktuálne.sk povedal, že o tom počuje prvýkrát. Portál uviedol, že prípad sa stal 21. júna 2003 pred jedenástou večer v obci Hronec, keď policajná hliadka sudcu kontrolovala a namerala mu 0,39 mg/l, čo je približne 0,8 promile.
      Prvým kandidátom SaS bol Ján Stano, ktorého partneri zamietli, lebo v 90-rokoch pracoval v SIS pod vedením Ivana Lexu. Ako druhého predložili liberáli sudcu Petra Paludu. Toho vetovala SDKÚ-DS.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies