Klimatológovia predpovedali do konca tohto storočia zvýšenie teploty v mestách o 4,4 stupňa Celzia

NETKY.SK • 5 Január 2021, 12:58 • 2 min
Klimatológovia predpovedali do konca tohto storočia zvýšenie teploty v mestách o 4,4 stupňa Celzia

Klimatológovia predpovedali, že do konca 21. storočia stúpnu priemerné ročné teploty vo väčšine veľkých miest v Európe, USA a Rusku o 4,4 stupňa Celzia. Stane sa to, ak emisie skleníkových plynov budú sa zvyšovať pri súčasnom tempe.

slovakia

left justify in out

Ak sa to nedodrží, čaká nás zmena 

Takmer všetci klimatológovia nepochybujú o tom, že globálne otepľovanie existuje a že by to mohlo radikálne zmeniť tvár planéty. Ak nebude možné udržať nárast teploty na úrovni okolo 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s úrovňami pred industrializáciou. Dokazujú to stovky počítačových modelov podnebia planéty a údaje z klimatických satelitov, pozemných meteorologických staníc a oceánskych radarov.

 

img

 

Možný presun obyvateľstva 

Výsledné zmeny môžu mať vplyv nielen na divočinu, ale aj na antropogénne krajiny. Napríklad podľa štúdie amerických klimatológov sa v dôsledku globálneho otepľovania "presunie" významná časť veľkých amerických miest o 400-600 km na juh. To môže mať mimoriadne negatívny dopad na ich obyvateľov.

 

Klimatický model 

V novej štúdii klimatológovia pod vedením profesora Michaela Oppenheimera z Princetonskej univerzity (USA) vytvorili klimatický model a s jeho pomocou predpovedali, ako sa zmenia životné podmienky v najväčších mestách na Zemi do roku 2100. Vedci pri vývoji modelu zohľadňovali, ako ovplyvňuje klímu miest ich krajina a rôzne formy ľudskej činnosti.

 

img

 

V mestách bude najteplejšie  

Výpočty Oppenheimera a jeho kolegov ukázali, že tieto faktory veľmi silno ovplyvňujú klímu v samotných mestách. Kvôli nim v nich priemerné ročné teploty rastú oveľa rýchlejšie ako v okolitých regiónoch. Najmä podľa výpočtov vedcov môžu letné teploty v najväčších megamestách sveta do roku 2100 stúpať o 3 – 7 stupňov Celzia. To je niekoľkonásobne viac ako zvýšenie teplôt v tých klimatických pásmach, kde sa nachádzajú.

 

img

 

Teplota môže stúpať aj miernejšie 

V priemere za celý rok v najväčších mestách sveta stúpnu teploty o 4,4 stupňa Celzia – ak bude objem emisií skleníkových plynov naďalej rásť rovnakým tempom ako dnes. Ale ak sa implementujú parížske dohody, megamestá sa oteplia iba o 1,9 stupňa Celzia. To je tiež podstatne viac, ako predpovedajú klimatické modely pre ich regióny.

 

Čo navrhujú vedci?

Okrem zvyšovania teplôt môže globálne otepľovanie znížiť typickú úroveň vlhkosti vo veľkých mestách na 6 až 13%. To môže byť užitočné, pretože to môže pomôcť človeku lepšie znášať vysoké teploty. Vedci navrhujú využiť túto vlastnosť globálneho otepľovania a zasadiť mestá stromami, ktorých listy uvoľnia paru do vzduchu a ochladia ho.

      

img

 

Oppenheimer a jeho kolegovia dúfajú, že model, ktorý vytvorili, pomôže mestským úradom, ako aj úradníkom a diplomatom presne vypočítať, aké dôsledky možno očakávať od zvyšovania teplôt v mestách, a pripraviť sa vopred na také zmeny podnebia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies