Klimatizáciu používajte opatrne

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 10:19 • 2 min
Klimatizáciu používajte opatrne

BRATISLAVA - Letné teplo znamená okrem iného aj to, že sa v tomto období spúšťa čoraz viac klimatizácií. A keďže sa masovo začínajú používať až v posledných rokoch, je dobré vedieť, ako sa má s klimatizáciou manipulovať.

slovakia

left justify in out

"To, že klimatizáciu v aute si treba z času na čas nechať skontrolovať v servise, je známe. Ale riziko, že sa z nej budú šíriť baktérie a plesne, môže znížiť každý šofér. Len treba po dojazde vypnúť klimatizovanie a nechať bežať ventilátor. Vnútro zariadenia sa vysuší a riziko zmenší," radí Michal Hudeček zo spoločnosti Ener group, ktorá sa špecializuje na poradenstvo a konzultáciu v oblasti vykurovania, vetrania a klimatizácie.

 

Hudeček tiež upozorňuje, že zariadenie visiace na stene pod oknom, čo dokáže ochladiť miestnosť (tzv. split), nie je klimatizácia v pravom zmysle slova. Tou naozajstnou klimatizáciou je len systém, ktorý sa stará o chladenie, kúrenie, výmenu vzduchu a aj kontrolovanú úpravu jeho vlhkosti. Práve správna vlhkosť je pre pocit pohody veľmi dôležitá. Podľa neho, ak sa už človek pre split rozhodne, mal by ho kombinovať s kvalitným – hoci stolovým – zvlhčovačom a vetrať. Najlepšie tak, že sa vypne klimatizácia, na pár minút sa pootvárajú okná, a potom sa zasa spustí.

 

Vo veľkopriestorových kanceláriách tzv. open space, sú veľké klimatizačné systémy často dôvodom sporov, hoci zabezpečujú aj prísun čerstvého vzduchu a správnu vlhkosť. Dôvodom je, že projekt vznikal bez individuálneho prístupu k firme, ktorej zamestnanci tam neskôr sedia. Jeho autor nevedel, aká bude, kde napríklad budú mať stoly jej pracovníci. Podľa Hudečka každý systém sa dá doladiť. Napríklad tým, že mriežky, z ktorých vzduch fúka len jedným smerom, vymenia za kvalitnejšie koncové zariadenia, ktoré možno regulovať. Priškrcovať, privierať, otáčať. A hoci podľa jeho skúseností nejestvuje účinný tlak štátu (ako je to napríklad pri kvalite potravín) na prevádzkovateľov budov, aby sa o zariadenia starali, východisko existuje. Slovensko má prípad zamestnankyne, ktorá išla so svojou firmou pre nekvalitný vzduch v klimatizácii do sporu, a vyhrala. Podnik musel investovať do zmenenej technológie. Hudeček radí firmám, ktoré chystajú sťahovanie, aby pri dohadovaní zmluvy vopred preniesli riešenie takýchto problémov na toho, kto bude budovu prevádzkovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies