Klimatizácia môže byť pre niektorých ľudí nebezpečná

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 13:22 • 2 min
Klimatizácia môže byť pre niektorých ľudí nebezpečná

BRATISLAVA - Klimatizácia v horúcich letných dňoch môže spôsobiť okrem vytúženého pocitu osvieženia aj zdravotné problémy. Najväčšou záťažou pre termoregulačné mechanizmy organizmu je práve veľký teplotný rozdiel medzi vonkajším a vnútorným prostredím. Môže to mať za následok ochorenia alebo kolapsové stavy u niektorých citlivých osôb, upozorňuje vedúci odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Michal Jajcaj.

slovakia

left justify in out

"Treba dbať, aby tieto rozdiely neboli príliš veľké," poznamenal. Rozdiel medzi teplotou vonkajšieho a vnútorného prostredia by nemal byť vyšší ako 5 až 7 stupňov Celzia. Pre niektoré skupiny nemusí byť klimatizácia vhodná. Ide o starých ľudí, malé deti, ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami, chronickými chorobami, ako napríklad alergici. Ďalším problémom môže byť nevhodné nastavenie niektorých mikroklimatických ukazovateľov. Ide napríklad o nevhodne nastavenú teplotu, vlhkosť, ale aj prúdenie a jeho smer, či rýchlosť prúdenia vzduchu. "Je potrebné si uvedomiť, že organizmus by nemal pri pobyte v klimatizovanom prostredí pociťovať prúdenie vzduchu priamo, mal by pociťovať len ten ochladený vzduch, ale nie priamo to prúdenie," zdôraznil Jajcaj. Ak nie je klíma dobre nastavená, môže spôsobovať dýchacie problémy, nachladnutie, kašeľ, pocit upchatého nosa, bolesti hlavy, zhoršenie alergií, či vysušovanie pokožky, zápal očí a uší, ako aj bolesti kĺbov a chrbtice. Pri dlhodobom používaní to môže viesť k oslabeniu organizmu a imunity. Ďalšie zdravotné problémy môže klimatizácia spôsobiť v prípade jej nedostatočnej údržby a čistenia. Zariadenie potom môže byť zdrojom prachu, mikrobiálneho znečistenia baktériami, vírusmi, či spórami plesní. Klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy treba udržiavať v čistote, pravidelne čistiť a dezinfikovať, ako aj pravidelne vymieňať filtre. Klimatizácia môže byť aj zdrojom hluku, či bzučania, ktoré nemusí byť príjemné. Niektoré osoby zase môžu mať stiesňujúci pocit z uzatvoreného prostredia, kde sa neotvárajú okná. Priestory s klimatizáciou je potrebné aspoň dvakrát denne vetrať, ak je to možné, dodal Jajcaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies