Klimatické zmeny sú pre množstvo druhov príliš rýchle

NETKY.SK • 23 November 2016, 10:42 • 2 min
Klimatické zmeny sú pre množstvo druhov príliš rýchle

BRATISLAVA - Veľké množstvo rastlinných a živočíšnych druhov sa nebude vedieť dostatočne rýchlo adaptovať, aby prežili klimatické zmeny.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo štúdie amerických vedcov z Arizonskej univerzity, ktorí skúmali 266 populácií rastlín a živočíchov, medzi ktorými boli zástupcovia hmyzu, obojživelníkov, plazov, vtákov a cicavcov.

 

Tereza Jezkova a John Wiens analyzovali, ako rýchlo dokážu jednotlivé druhy zmeniť svoje klimatické niky, čiže podmienky, v ktorých dokážu prežiť. Tieto údaje následne porovnali s rýchlosťou globálneho otepľovania, pričom zistili, že klimatické zmeny sú v priemere 200-tisíc ráz rýchlejšie než schopnosť organizmov zmeniť svoje klimatické niky. Väčšie riziko vyhynutia pritom hrozí druhom žijúcim v tropických oblastiach ako aj vo všeobecnosti rastlinám, obojživelníkom a plazom. Nevýhodou posledných dvoch menovaných skupín je ich neschopnosť regulovať telesnú teplotu. Niektoré druhy by sa mohli vyrovnať so zmenami klímy presunom do iných oblasti, túto možnosť však nemajú organizmy žijúce na izolovaných lokalitách, ako sú napríklad ostrovy. Odborníci zverejnili výsledky svojej štúdie v časopise Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies