Klimatické zmeny spôsobia vznik nových infekcií, jedna je už tu!

NETKY.SK • 29 Júl 2019, 11:18 • 2 min
Klimatické zmeny spôsobia vznik nových infekcií, jedna je už tu!

Otepľovanie podnebia je ideálnym faktorom pre šírenie nebezpečných infekcií, ktoré sa doteraz rozširovať nemohli.

slovakia

left justify in out

O zmenách teploty podnebia sa v tomto období hovorí naozaj frekventovane. Je tomu tak najmä preto, že ide o jedno z prvých liet, kedy skutočne pociťujeme extrémne horúčavy, na aké sme doteraz zvyknutí neboli. Historické rekordy padali aj v krajinách, kde by to nikto nečakal, vysoké teploty boli dokonca aj vo veľkých nadmorských výškach. To rozhodne nie je pozitívne znamenie.

 

Odborníci viackrát upozorňovali, že roztápaním permafrostu sa do prostredia začnú dostávať tisíce rokov staré baktérie, ktoré by nám mohli narobiť poriadne problémy. To ale nie je jediná cesta, ako nás môžu ohroziť donedávna nepoznané mikroorganizmy. Ako odborníci uvádzajú, problémom je okrem iného práve stúpajúca teplota.

 

img

 

Vedci momentálne varujú pred baktériou nazývanou Candida auris. Tá bola objavená len v roku 2009, no nebola schopná prenášať sa na ľudí, pretože teplota ľudského tela bola pre ňu príliš vysoká, vďaka čomu pre ňu ľudský organizmus predstavoval nevhodné prostredie. Situácia sa ale mení, pretože s meniacou sa klímou sa Candida auris dokázala lepšie adaptovať a aktuálne je schopná bez problémov napadnúť aj človeka. Čo je alarmujúce, odoláva veľkému množstvu liekov.

 

img

 

Ako napovedá už názov, Candida auris, ide o plesňové ochorenie, ktoré napáda a oslabuje imunitný systém, centrálnu nervovú sústavu a vnútorné orgány. Aktuálne sa vyskytuje v Ázii, Európe, Severnej Amerike, Austrálii a niektorých častiach Južnej Ameriky či Afriky. Ako podotkli výskumníci, momentálne má tri geneticky odlišné kmene, ktoré sa začali v rovnakom čase rozširovať na troch rôznych miestach sveta. Z toho jednoznačne vyplýva, že ich šíreniu napomáha spoločný faktor, ktorým je v tomto prípade čoraz vyššia teplota.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona