Klimatické zmeny môžu ovplyvniť populáciu tučniakov

NETKY.SK • 1 Júl 2014, 16:43 • 2 min
Klimatické zmeny môžu ovplyvniť populáciu tučniakov

LONDÝN - Klimatické zmeny do roku 2100 pravdepodobne spôsobia zníženie populácie tučniaka cisárskeho na Antarktíde o pätinu.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to správa, ktorú vypracovala skupina zložená z amerických, britských a holandských vedcov. Tí teraz žiadajú, aby vlády krajín označili tento druh živočíchov za ohrozený. Správu uverejnili v časopise Nature Climate Change.

"Tučniakom hrozí výrazné zníženie populácie," uviedla Stephanie Jenouvrier z Woods Hole Oceanographic Institution, ktorá tím vedcov viedla. Ako priblížila, množstvo tučniakov cisárskych sa v blízkej budúcnosti pravdepodobne zníži o 19 až 33 percent oproti dnešnému stavu, ktorý je približne 600-tisíc zvierat. 

 

Najväčšou hrozbou pre tučniaky cisárske, ktoré sú najväčšie a najťažšie zo všetkých žijúcich druhov tučniakov, sú podľa vedcov zmeny v množstve morského ľadu, ktorý obmýva brehy Antarktídy. Tučniaky ho používajú napríklad ako skrýšu pred predátormi či sa po ňom presúvajú k zdrojom pitnej vody a obživy pre seba a svojich potomkov. "Existuje určitý objem morského ľadu, ktorý je pre tučniakov vhodný," vysvetlil Phil Trathan z British Antarctic Survey.

 

Otepľovanie Antarktídy a následné zmeny v morskom ľade preto ovplyvňujú aj životy tučniakov. Vedci preto navrhujú, aby sa v Rossovom mori, kde sú podmienky pre život tučniakov stále vhodné, založila ochranná zóna. "Založením morskej ochrannej zóny v Rossovom mori by sme získali čas na zavedenie stratégii, ktoré by znížili znečistenie Antarktídy skleníkovými plynmi," navrhla Stephanie Jenouvrier. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies