Klimatická zmena z mapy sveta vymaže desiatky krajín

NETKY.SK • 13 Október 2021, 21:49 • 2 min
Klimatická zmena z mapy sveta vymaže desiatky krajín

RÍM - Ak svetoví lídri nezačnú konať, zanikne minimálne 42 krajín sveta.

slovakia

left justify in out

Generálna tajomníčka Spoločenstva národov (Commonwealth of Nations) Patricia Scotlandová v stredu povedala, že niektoré z najmenších krajín sveta môžu "vymiznúť" v prípade, že blížiaci sa klimatický summit OSN nepovedie ku konkrétnym krokom. Informovala o tom agentúra AFP.

 

img

 

Sťahovanie národov

"Hrozba pre 42 malých krajín je existenčná," povedala Scotlandová v rozhovore pre AFP počas svojej návštevy v Ríme. Ľudstvo podľa Scotlandovej "nemá inú možnosť", ako konať.

 

img

 

Niektorí z najmenších členov Spoločenstva národov, napríklad ostrovné štáty Tuvalu a Nauru v Tichom oceáne, "hľadajú nové miesta", kam by sa mohli presunúť, pretože zvyšovanie hladiny oceánov v súčasnosti dosahuje nebezpečnú úroveň. Takisto kritizovala ničivý vplyv častých hurikánov, ktoré zasahujú aj jej rodnú krajinu.

 

Rajská záhrada sa zmenila na Armagedon

Scotlandová sa narodila v štáte Dominika v oblasti Karibiku, má dvojité občianstvo a pôsobila aj v britskej vláde. Na čele Spoločenstva národov je od 1. apríla 2015.

 

Dominika podľa jej slov zvyčajne vyzerá ako "rajská záhrada", no po zásahu hurikánu Maria v roku 2017 pripomínala "Armagedon".

 

img

 

Globálne otepľovanie bude ústrednou témou konferencie OSN o klimatických zmenách COP26, ktorá sa bude konať v škótskom Glasgowe od 31. októbra do 12. novembra.

 

Spoločenstvo národov (Commonwealth of Nations) je združenie 34 krajín, ktoré majú približne 2,6 miliardy obyvateľov. Takmer všetky tieto krajiny boli v minulosti kolóniami alebo závislými územiami Spojeného kráľovstva.

 

Prečítajte si tiež: Ľudstvo sa nachádza na začiatku klimatickej katastrofy!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona