Klimatická konferencia OSN v Marrákeši očakáva výsledok volieb v USA

NETKY.SK • 7 November 2016, 12:26 • 2 min
Klimatická konferencia OSN v Marrákeši očakáva výsledok volieb v USA

BRUSEL - Medzinárodná konferencia OSN o klimatických zmenách, ktorá sa dnes začala v marockom meste Marrákeš, môže byť ovplyvnená výsledkom utorňajších volieb v Spojených štátoch, kde sa voliči rozhodujú medzi Hillary Clintonovou a Donaldom Trumpom. Uviedla to dnes belgická televízna stanica RTBF.

slovakia

left justify in out

Okolo 15.000 účastníkov konferencie nazvanej COP22 - vyjednávači, politici, vedci, mimovládne organizácie, firmy - pozorne očakáva výsledok volieb spoza Atlantiku, lebo to, kto bude 45. prezidentom USA, môže ovplyvniť aj ďalší osud Parížskej dohody, ktorej cieľom je udržať rast globálnej teploty pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

Dohoda vstúpila do platnosti v piatok minulý týždeň - necelý rok po tom, ako ju v Paríži v decembri 2015 prijalo 195 štátov sveta.

 

Obavy vzbudzuje najmä republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý počas predvolebnej kampane upozornil, že ak bude zvolený, dohodu z Paríža napadne. Avšak aj napriek tomu výkonná tajomníčka OSN pre rámcovú dohodu o klimatických zmenách Patricia Espinosová pred začatím konferencie uviedla, že OSN je na tejto agende s budúcim prezidentom alebo prezidentkou USA "ochotná spolupracovať".

 

"Verím, že môžeme mať veľmi pozitívny a konštruktívny vzťah," povedala Espinosová pred novinármi.Pripomenula, že USA ako druhý najväčší producent emisií skleníkových plynov, ktoré sú zdrojom otepľovania planéty, sú jedným z najvýznamnejších partnerov v tejto oblasti a pre OSN je účasť Američanov v tejto zmluve "rozhodujúca".

 

Trump vzbudzuje obavy environmentalistov nielen možným spochybnením Parížskej dohody, ale aj sľubmi, že uvoľní sprísnený režim licencií pre americké naftárske a plynárenské spoločnosti.

 

Konferencia v Marrákeši sa zameriava na vypracovanie detailov cieľov, ktoré boli stanovené v Paríži, kde jednotlivé krajiny oznámili sľuby, že znížia svoje emisie skleníkových plynov.

 

Európska únia, ktorá je najväčším finančným prispievateľom v rozvojových krajinách v oblasti klimatických zmien, od COP22 očakáva pokrok v kľúčových prvkoch dohody z Paríža, vrátane prístupu k financiám pre rozvojové krajiny a rozvoja a posilnenia procesov v rozvojových krajinách, aby si mohli splniť svoje národné klimatické plány.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies