Klíma, obchod a Brexit budú hlavné témy Svetového ekonomického fóra v Davose

NETKY.SK • 18 Január 2019, 13:34 • 2 min
Klíma, obchod a Brexit budú hlavné témy Svetového ekonomického fóra v Davose

DAVOS - Najmocnejší politici a podnikatelia sa pripravujú na Svetové ekonomické fórum (WEF), ktoré sa začne 22. januára vo švajčiarskom Davose. Svetová elita sa netají vážnymi obavami z blízkej budúcnosti.

slovakia

left justify in out

Prvému medzinárodnému zhromaždeniu v roku 2019 by mali dominovať klimatické problémy. Zmene klímy je preto pre tento rok v Davose vyhradená veľká časť programu. Diskusie, na ktorých sa zúčastnia predstavitelia približne 1700 firiem, sa sústredia na to, ako sa im podnikateľský svet snaží prispôsobiť.

 

img

 

Podľa Klausa Schwaba, 80-ročného zakladateľa a výkonného predsedu WEF, sa elitné zhromaždenie musí zamyslieť aj nad tými, ktorým globalizácia uštedrila tvrdý úder a nájsť spôsob, ako im pomôcť. Domnieva sa totiž, že práve problémy spôsobené globalizáciou sú za vlnou populizmu a podpory protisystémových síl, ktoré viedli k rozhodnutiu o brexite v britskom referende v roku 2016.

 

 

Británia má vystúpiť z Európskej únie 29. marca a v Davose sa bude debatovať aj o jej možnom odchode bez dohody po tom, ako parlament v Londýne odmietol návrh tzv. rozvodu, ktorý mu predložila premiérka Theresa Mayová. Sama je tak po americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi ďalším z lídrov, ktorí do Davosu neprídu, keďže musia riešiť v prvom rade domáce problémy. Americký prezident odvolal svoju cestu na WEF pre čiastočnú uzávierku (shutdown) federálnych úradov.

 

 

img

 

Aj tento rok sa už tretíkrát po sebe medzi najväčšie hrozby prebojovali katastrofické počasie a záplavy spôsobené klimatickými zmenami. V správe sa tiež spomínajú riziká, ktoré predstavuje rýchly technologický pokrok v oblasti umelej inteligencie a kvantovej kryptografie, spolu s rastúcim problémom digitálnej izolácie jednotlivcov.

Ukázalo sa, že ani bitie na poplach v súvislosti s extrémnym počasím nepomohlo. 

Kybernetické útoky, masívne krádeže dát a podvody sa dostali medzi päť najväčších hrozieb v dôsledku prenikania digitálnych technológií do každého aspektu života. 

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona