Kliešte sa vyskytujú nielen na Slovensku, ale aj v Stredomorí

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 14:17 • 2 min
Kliešte sa vyskytujú nielen na Slovensku, ale aj v Stredomorí

KOŠICE – Kliešte sú už všade, ale nie je dôvod na paniku, ak ľudia dodržia elementárne pravidlá ochrany vrátane používania repelentov.

slovakia

left justify in out

Zdôraznil to dnes na tlačovej besede riaditeľ Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Košiciach Branislav Peťko. „Kliešte sa stali bežnou súčasťou nášho životného prostredia a je potrebné tomuto faktu venovať príslušnú pozornosť,“ zdôraznil Peťko.

 

Aj na Slovensku sa pre otepľovanie rozširuje areál výskytu kliešťa. Kliešte sa však vyskytujú aj na pobreží stredomorských krajín. Peťko uviedol, že štyri roky robili výskum na Slovensku, ale aj v stredomorských krajinách ako sú Grécko, Chorvátsko a Bulharsko. „Monitoring na vegetácii v horských oblastiach Slovenska potvrdil strednú až vysokú hustotu kliešťov v stredných polohách okolo 600 až 800 metrov nad morom (m.n.m.), čo v minulosti nebolo. Bol pozorovaný výskyt kliešťov aj v horských polohách nad 1 000 metrov,“ povedal Peťko. Kliešťa obyčajného zaznamenali už aj vo výške 1 200 až 1 350 m.n.m., rekordný nález je však z výšky 1 460 m.n.m. na hrebeni Veľkej Fatry. Nielen nadmorská výška, ale aj expozícia miesta k svetovým stranám má vplyv na hustotu kliešťov. Kým na severných svahoch hôr Oravskej kotliny bola horná hranica výskytu kliešťov okolo 700 - 800 m.n.m., na južných svahoch boli kliešte pomerne časté aj vo výškach okolo 1 000 m.n.m. 

 

Existuje viacero druhov kliešťov. Na Slovensku je rozšírený najmä kliešť obyčajný. Naším najväčším je kliešť pijak. Na pobreží prímorských krajín je rozšírený kliešť psí. „Kliešť psí napáda predovšetkým zvieratá a vyskytuje sa najmä v neudržiavaných a nekosených oblastiach. Vyskytuje sa bežne v lesnom pásme pobrežnej vegetácie, ale aj v neudržiavaných záhradách domov, kde sú psy a drobné hlodavce, aj v zalesnených oblastiach. Peťko doložil, že kliešť psí sa hojne vyskytuje v Grécku, kde je veľa túlavých psov. Vyskytuje sa však aj v Chorvátsku. V Bulharsku pri monitoringu zaznamenali aj výskyt kliešťa obyčajného. 

 

Pri cestovaní do prímorských krajín aj so psom sa odporúča dodržiavať preventívne opatrenia – používanie repelentných prípravkov a obojkov, nájdené kliešte treba okamžite odstrániť. Treba sa vyhýbať návšteve miest s výskytom kliešťov, vodeniu psa na pláž, netúlať sa s ním na neznámych a neudržiavaných miestach, nedovoliť mu voľný pohyb za mestom. Tým sa značne zníži riziko prenosu a zavlečenia nových druhov prenášačov ochorení na naše územie. Ako dodal Peťko, nositeľmi kliešťov môžu byť aj korytnačky, preto ich netreba donášať domov od mora tajne. 

 

Kliešte sú nebezpečné tým, že sú infikované rôznymi prenášačmi chorôb. Cicajú krv hostiteľa a tak prenášajú rôzne ochorenia nielen na zvieratá, ale aj na človeka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies