Kliešte a štípajúci či hryzúci hmyz môžu spôsobiť vážne ochorenia

NETKY.SK • 7 August 2017, 19:56 • 2 min
Kliešte a štípajúci či hryzúci hmyz môžu spôsobiť vážne ochorenia

BANSKÁ BYSTRICA – Kliešte, muchy, komáre, osy, sršne, muchničky, drobný lietajúci, štípajúci a hryzúci hmyz - to všetko ľuďom znepríjemňuje život na dovolenkách či výletoch v prírode.

slovakia

left justify in out

Ako varuje Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, niektorý hmyz môže byť prenášačom rôznych, často vážnych ochorení. "Lymská borelióza sa neprejaví hneď po poštípaní. Potrebuje na to istý inkubačný čas, aby sa prejavila klinickými príznakmi, približne 14 a viac dní. V prípade, že ide o opuchy nielen v mieste vpichu, začervenané s centrálnym takzvaným výbledom, ktoré sa sťahujú a vytvárajú na rôznych častiach tela, je potrebné vyhľadať odborného lekára," zdôraznila Avdičová.

 

Ochorenie sa dá liečiť antibiotikami, no očkovať sa proti nemu nedá. Chorí v 70 percentách udávajú v anamnéze poštípanie kliešťom, ostatných 30 percent má anamnézu negatívnu, prípadne sa v nej objaví poštípanie neznámym hmyzom. Ďalšou z chorôb je kliešťová encefalitída, čo je jedno z mála ochorení, proti ktorému sa dá očkovať.

 

Veľmi obťažujúcim hmyzom v súčasnom dusnom a horúcom počasí sú i muchničky. "Po uštipnutí často vznikne opuch a začervenanie. Muchničky síce nevypijú veľa krvi, ale ich štípance či uhryznutia bývajú bolestivé. Miesto bodnutia nepríjemne svrbí a páli. Je to spôsobené tým, že samičky muchničiek pri cicaní krvi vstrekujú do rany nielen látky zabraňujúce zrážaniu krvi, ale i toxíny, ktoré uľahčujú prienik protizrážanlivých látok zo slín muchničiek do krvi," priblížila Avdičová.

 

Medzi preventívne opatrenia podľa epidemiologičky patrí vhodné obliekanie - dlhé nohavice, košele s dlhým rukávom, pokrývky hlavy. Po každej prechádzke v prírode, záhradke či po pobyte v lese je dôležité osprchovanie a dôsledná expektácia (poprezeranie sa), či človek nemá prisatého kliešťa. Ďalšou formou ochrany, hoci nie proti všetkým uvedeným druhom hmyzu, sú rôzne druhy repelentov a odpudzovačov hmyzu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona