Klienti pri fixovaní hypotéky na viac rokov môžu ušetriť

NETKY.SK • 29 September 2015, 15:34 • 2 min
Klienti pri fixovaní hypotéky na viac rokov môžu ušetriť

BRATISLAVA - Fixácia na dlhšie obdobie sa súčasným žiadateľom o hypotekárny úver viac vyplatí. Rekordne nízke úrokové sadzby dosiahli svoje dno a môžu začať opätovne rásť. Preto hypotekárni klienti pri fixovaní úveru na viac rokov môžu ušetriť. Na základe svojej analýzy to tvrdí spoločnosť Wealth Effect Managment (WEM).

slovakia

left justify in out

Začínajúca rastúca inflácia v eurozóne sa môže z dlhodobého hľadiska podpísať pod postupné narastanie úrokových sadzieb na hypotekárnych úveroch. Spoločnosť WEM síce ich rapídny rast v skorej dobe neočakáva, ale klientom odporúča zachovať si súčasné výhodné podmienky pri úveroch aj do ďalších rokov. "Aktuálne signály, ktoré sú signifikantné pre vývoj úrokových sadzieb na trhu hypoték, ako je vývoj hrubého domáceho produktu eurozóny, vývoj inflácie či nezamestnanosti, ukazujú, že sa trend zlacňovania hypotekárnych úverov pomaly končí," uviedol v správe pre médiá Peter Štadler zo spoločnosti WEM.

 

Zmeny na trhu by mali nastať až v roku 2016, najmä v druhej polovici. Spoločnosť predpokladá, že sa začne priaznivé makroekonomické prostredie eurozóny prejavovať aj na vývoji Euriboru, teda medzibankovej referenčnej sadzby, ktorá má priamy vplyv na výšku úrokových sadzieb na Slovensku. "Aj z tohto dôvodu badateľné zmeny v úrokových sadzbách, a teda ukončenie zlatej éry lacných úverov by mali ovplyvniť slovenského spotrebiteľa až v roku 2017," predpokladá Štadler.

 

Aj preto je pre žiadateľov o hypotekárny úver a pri kúpe nehnuteľnosti podľa WEM výhodnejšie vychádzať do budúcnosti so súčasným nastavením a terajšími podmienkami. Štadler odporúča záujemcom o hypotekárne úvery brať si úver s dlhšou fixáciou. "Odporúčame klientom fixáciu na päť rokov, a to najmä pri kúpe nehnuteľnosti. Rozdiel medzi trojročnou a päťročnou fixáciou je spravidla 0,2 %, čo na mesačnej splátke predstavuje pri priemernom hypotekárnom úvere sumu približne 10 až 20 eur," uviedol Štadler.

 

Podľa spoločnosti sú najčastejšími dobami fixácie v súčasnosti práve päťročné a trojročné obdobia. Výnimkou už nie je ani desaťročná fixácia. "Vývoj úrokových sadzieb závisí od vývoja makroekonomickej situácie Slovenska. V posledných mesiacoch je vývoj ekonomiky Slovenska priaznivý. Oproti minulým rokom je rast ekonomiky ťahaný najmä domácim dopytom, teda spotrebou a investíciami. Tento rast spôsobuje pokračujúci zvýšený dopyt po úveroch," dodal vedúci analytik v spoločnosti WEM Bruno Gábel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies