Klienti Čistého dňa prežijú vianočné sviatky spoločne: Akreditáciu im nezoberú

NETKY.SK • 22 December 2016, 14:17 • 2 min
Klienti Čistého dňa prežijú vianočné sviatky spoločne: Akreditáciu im nezoberú

GALANTA – V resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante prežije vianočné sviatky 34 klientov. Spoločne si sadnú za štedrovečerný stôl, ktorý býva bohatší ako v bežných rodinách. To preto, aby si na ňom to svoje našli všetci, bez ohľadu na to, z ktorej časti Slovenska pochádzajú. Často k štedrovečernému stolu prichádzajú aj bývalí klienti, takže sa pri ňom stretáva aj päťdesiat ľudí. Zariadenie sa špecializuje na resocializáciu drogovo závislých.

slovakia

left justify in out

"Celé Vianoce u nás sú o tom, že sa veľa rozprávame, rozprávanie tu má prednosť pred televíziou,“ povedal riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek. Pri štedrovečernom stole zaznie aj spoločná modlitba a rôzne vianočné predsavzatia a želania. Ani v resocializačnom zariadení nebudú chýbať pod stromčekom vianočné darčeky. Deti si navzájom dávajú to, čo si vyrobili napríklad v keramickej dielni. Sú to vlastnoručne vyrobené betlehemy, postavičky anjelov a ďalšie drobnosti. Od vedenia dostávali v minulosti napríklad rámčeky s fotografiou komunity.

 

img

 

Deti zo zariadenia sa dostali na dva – tri dni domov ešte pred vianočnými sviatkami, kto má kam ísť, pôjde aj pred koncom roka. Vianoce a Silvestra však bude komunita prežívať spoločne, podľa riaditeľa Tománka je to takto pre klientov lepšie. Sviatky sú pre niektorých priveľkým lákadlom na alkoholovú alebo drogovú recidívu. Niekedy zasa v rodinách práve počas sviatkov prichádza k rôznym výčitkám, z ktorých vznikajú zbytočné konflikty. Klaudia, ktorá je v zariadení už osemnásť mesiacov, Silvestra v komunite prežila už pred rokom. Doma sa v posledný deň roka podľa vlastných slov obvykle ,,rozbila“, preto je radšej v Čistom dni.

 

Vo štvrtok mali v Čistom dni už tradičnú predvianočnú zabíjačku, počas ktorej vyrábali tlačenky, klobásy a ďalšie mäsové výrobky. Väčšinu z nich si odnesú návštevy, ktoré v tomto období do resocializačného zariadenia prichádzajú častejšie ako inokedy. Najčastejšie sú to rodičia či bývalí klienti.

 

Odobratie akreditácie sa odkladá

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) pozastavil správne konanie o odobratí akreditácie resocializačnému zariadeniu Čistý deň v Galante, lebo vraj nemá dostatok argumentov, dôvodov a zistení. 

 

Tohtoročné Vianoce v zariadení budú iné, ako tie predtým, dôvodom je hroziace odobratie akreditácie. "Môžu to byť posledné spoločné Vianoce komunity, asi si ich viac užijeme,“ povedal Tománek. Kauza údajného zneužívania detí v zariadení podľa neho citeľne zlepšila vzťahy a súdržnosť detí v komunite. O akreditáciu môže zariadenie prísť po tom, ako poslankyňa NR SR Natália Blahová zverejnila informácie o údajnom sexuálnom zneužití maloletej klientky v zariadení.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies