Kličko žiada, aby sa vláda zodpovedala za rozohnanie demonštrácie v Kyjeve

NETKY.SK • 3 December 2013, 11:18 • 2 min
Kličko žiada, aby sa vláda zodpovedala za rozohnanie demonštrácie v Kyjeve

PARÍŽ - Líder ukrajinskej opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko dnes vystúpil so žiadosťou, aby sa vedenie ministerstva vnútra zodpovedalo za rozohnanie sobotňajšej demonštrácie v Kyjeve, ako aj za zbitie viacerých novinárov.

slovakia

left justify in out

"Azarovova vláda musí niesť zodpovednosť za krv preliatu na euromajdane," vyhlásil Kličko v súvislosti s rozohnaním sobotňajšej demonštrácie a mítingom, ktorý sa konal minulú nedeľu v centre Kyjeva za účasti tisícov ľudí a vyústil do obsadenia budovy kyjevskej radnice demonštrantami.

Pre opozičné demonštrácie sa vžilo pomenovanie "majdan" či "euromajdan", ktorým obyvatelia Kyjeva označujú Námestie nezávislosti. To bolo v roku 2004 po zmanipulovaných prezidentských voľbách hlavným dejiskom demonštrácií počas Oranžovej revolúcie, ktorou sa na Ukrajine k moci dostala súčasná opozícia. Podľa najnovších informácií ministerstva vnútra v pouličných potýčkach za prvé dva decembrové dni utrpelo zranenia 190 demonštrantov a 140 policajtov. Rezort súčasne poprel informácie, že jeden z policajtov zraneniu podľahol.

Vládnuca Strana regiónov dnes v parlamente navrhla vytvoriť vyšetrovaciu komisiu, ktorá by vyhodnocovala protestné akcie konajúce sa od 21. novembra v centre Kyjeva i v ďalších ukrajinských mestách. Opozícia na návrh poslanca vládnej strany Anatolija Kinacha reagovala výkrikmi: "Hanba!" 

Masové akcie prívržencov integrácie Ukrajiny do EÚ sa začali 21. novembra, keď vláda Mykolu Azarova rozhodla o pozastavení príprav na podpísaní asociačnej zmluvy s EÚ a zmluvy o voľnom obchode. Akcie opozície majú podporu na Západe, kriticky sa k nim vyjadruje vedenie Ruska, ktoré údajne vyvíjalo na Ukrajinu nátlak, aby sa jej vláda vzdala proeurópskeho kurzu. Agentúra Reuters dnes medzičasom informovala, že francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius pozval ukrajinského opozičného politika Vitalija Klička na návštevu do Paríža na diskusiu o vývoji situácie na Ukrajine. 

Vo vysielaní rozhlasovej stanice RFI Fabius odmietol, že by šlo o zasahovanie o vnútorných záležitostí Ukrajiny. Dodal, že prezident Francois Hollande sa počas nedávneho summitu EÚ v litovskom Vilniuse stretol s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom. Fabius preto považuje "za normálne" stretnúť sa s Kličkom, keďže vodkyňa opozície, expremiérka Julia Tymošenková, je vo väzení. 

V čase, keď poslanci ukrajinského parlamentu začali na návrh opozície rokovať o vyslovení nedôvery vláde Mykolu Azarova, prezident Janukovyč odletel na návštevu Číny. Premiér Azarov podľa agentúry Reuters upozornil, že vláda za daných okolností nemôže plniť svoje základné úlohy, obvinil svojich oponentov zo snahy ovládnuť parlament a upozornil, že súčasný stav vykazuje známky prevratu.  "Nie je to prevrat. Nezaznamenal som žiadnu vojenskú intervenciu," komentoval Azarovovo vyhlásenie minister Fabius. "Podmienky pre prevrat nenastali," dodal.

Ukrajinský parlament sa dnes zišiel na schôdzi, ktorej hlavným bodom je prerokovanie návrhu troch opozičných frakcií na odvolanie vlády Mykolu Azarova v súvislosti s jej rozhodnutím o pozastavení prípravy na integráciu Ukrajiny do EÚ. V programe dnešného rokovania parlamentu je aj návrh na zastavenie politického prenasledovania v dôsledku prekročenia právomocí verejného činiteľa a vyňatie príslušných paragrafov z trestného poriadku Ukrajiny, na základe čoho bola na sedem rokov väzenia odsúdená expremiéra Julia Tymošenková. Jej prívrženec Andrej Kožemiakin pre agentúru RIA Novosti uviedol, že prijatie tohto návrhu by znamenalo Tymošenkovej prepustenie na slobodu.

Podľa agentúry AP nie je jasné, ako dopadne hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Dodala však, že poslanecký klub vládnucej Strany regiónov dnes opustili ďalší dvaja poslanci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies