Kličko vyzýva na mimoriadne zasadnutie parlamentu a prezidentské voľby

NETKY.SK • 20 Február 2014, 13:26 • 2 min
Kličko vyzýva na mimoriadne zasadnutie parlamentu a prezidentské voľby

KYJEV - Líder ukrajinskej opozície Vitalij Kličko navrhol zvolať na dnešné popoludnie mimoriadne zasadnutie parlamentu.

slovakia

left justify in out

Vo svojom vyhlásení Kličko vyzval, aby sa poslanci zišli dnes o 15.00 h miestneho času a spoločne hľadali cestu z kritickej situácie, v ktorej sa Ukrajina ocitla.
      

Kličko dnes znova zopakoval svoju výzvu na predčasné prezidentské voľby. "To je teraz jediný spôsob, ako zastaviť násilie," uvádza sa v jeho vyhlásení.
      

Ako pripomínajú agentúry, budovu parlamentu dnes evakuovali v súvislosti s tým, že sa k nej blížili radikálni odporcovia opozície, ktorí údajne hrozili útokom. Z rovnakého dôvodu dnes evakuovali aj zamestnancov úradu vlády.
      

Vitalij Kličko sa dnes obrátil aj na príslušníkov policajných a zásahových jednotiek a vyzval ich, aby sa nedávali zneužiť a "neplnili zločinné rozkazy" vedenia krajiny, ale naopak, "bránili národ". Osobitne sa obrátil na ostreľovačov a vyzval ich, aby opustili svoje pozície na horných poschodiach budov a strechách domov v okolí Majdanu.
      

"Neklaďte odpor a ľudia vás vyvedú živých, nekryte sa streľbou! Toto násilie treba zastaviť. A vy tomu môžete pomôcť," apeloval Kličko. Ďalej vyhlásil, že Janukovyč "nie je hoden" žiadnych obetí. "Toto je Janukovyča vojna proti národu. A národ neporazí," zdôraznil podľa agentúry UNIAN opozičný líder.
      

Mohutné protivládne nepokoje sa v Kyjeve obnovili v utorok, keď sa dav demonštrantov vydal na pochod k parlamentu, aby jeho blokádou podporil požiadavku opozície na návrat krajiny k parlamentno-prezidentskému systému a pozmenenej ústave z roku 2004, ktorá by prezidenta zbavila časti jeho rozsiahlych právomocí v prospech zákonodarnej a výkonnej moci. Počas pochodu demonštrantov mestom došlo k potýčkam s policajnými zložkami i provládnymi provokatérmi. Konflikt sa postupne rozšíril a stupňoval.
     

V noci nadnes sa síce obe strany dohodli na prímerí, avšak dnes ráno v centre Kyjeva došlo k prudkým potýčkam medzi radikálnymi demonštrantami a zásahovými policajnými jednotkami. Spravodajca agentúry AP dnes na Majdane napočítal 18 mŕtvych tiel. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo sedem mŕtvych, čím počet obetí násilností od ich vypuknutia v utorok stúpol na 35. Väčšina obetí utrpela so životom nezlučiteľné strelné zranenia v oblasti srdca, hlavy alebo brušnej dutiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies