Kličko vyzýva Janukovyča na predčasné voľby a stiahnutie polície z ulíc

NETKY.SK • 18 Február 2014, 12:14 • 2 min
Kličko vyzýva Janukovyča na predčasné voľby a stiahnutie polície z ulíc

KYJEV - Ukrajinský opozičný líder Vitalij Kličko vyzval dnes prezidenta Viktora Janukovyča, aby urýchlene vyhlásil predčasné prezidentské a parlamentné voľby a nariadil členom frakcie vládnej Strany regiónov a komunistickým poslancom, aby v hlasovaní podporili návrh na návrat Ukrajiny k ústave z roku 2004.

slovakia

left justify in out

"Urobte to. Som presvedčený, že to povedie k upokojeniu v spoločnosti. Bude to východisko a bude to odvážne rozhodnutie pravého muža," vyhlásil Kličko pred novinármi v parlamente.
      

Informovala o tom dnes agentúra UNIAN, ktorá však priniesla aj správu, že poslanci oboch vládnych strán predpoludním opustili rokovaciu sálu parlamentu, kde sa malo diskutovať o návrhoch ústavných zmien.
      

UNIAN uviedla, že opoziční poslanci zabránili časti komunistov odísť zo sály. Podľa opozície sa vládni poslanci v danej situácii správajú nezodpovedne. Vyzvali ich preto, aby sa vrátili na rokovanie a riešili problémy, ako to od nich žiadajú voliči.
      

V okolí parlamentu došlo dnes k násilným zrážkam medzi príslušníkmi polície a zásahových jednotiek s opozičnými aktivistami i radovými občanmi, ktorí chceli podporiť požiadavku opozície na prijatie zmien v ústave. Podľa UNIAN napätie v uliciach zvyšujú aj skupinky provládnych provokatérov. Objavili sa aj správy, že radikálne naladení prívrženci opozície by mohli byť vyzbrojení strelnými zbraňami.
      

V súvislosti s nepokojmi Kličko na Janukovyča apeloval, aby vydal rozkaz na stiahnutie zásahových jednotiek Berkut a oddielov ministerstva vnútra z ulíc, aby sa tak predišlo ďalšiemu konfliktu v spoločnosti.
      

Kličko veľmi dôrazne upozornil Janukovyča na veľkú mieru zodpovednosti, ktorú nesie za vývoj v krajine. "Vy nesiete zodpovednosť za vývoj v krajine, vo vašich rukách je všetka moc a len vy to môžete vyriešiť," vyhlásil Kličko.
      

Podľa Klička je teraz úlohou parlamentu vytvoriť novú vládu. Uviedol, že opozícia je pripravená prebrať za to zodpovednosť. "Teraz sa čas počíta nie na hodiny, ale na minúty," zdôraznil.
     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies