Kličko sa vzdal trvalého pobytu v Nemecku

NETKY.SK • 17 Február 2014, 09:12 • 2 min
Kličko sa vzdal trvalého pobytu v Nemecku

MOSKVA - Líder ukrajinskej opozície a boxérsky šampión Vitalij Kličko v nedeľu oznámil, že sa oficiálne vzdal trvalého pobytu v Nemecku.

slovakia

left justify in out

Chce tak dokumentovať svoj vážny záujem o kandidatúru za prezidenta postsovietskej krajiny. Jeho iniciatívu však brzdí zákon, podľa ktorého musí mať uchádzač o najvyšší post desať rokov pred hlasovaním trvalý pobyt na Ukrajine. Podľa normy človek, ktorý má trvalý pobyt v zahraničí, nemôže byť občanom Ukrajiny. Uplynulé roky však Kličko žil a platil dane v Nemecku. Predseda parlamentnej strany UDAR však tvrdí, že občanom Ukrajiny je od jej vyhlásenie nezávislosti od Sovietskeho zväzu dodnes. Ukrajinský Najvyšší administratívny súd ešte v januári zamietol Kličkovu žiadosť o zrušenie zmien zákona, na základe ktorých by ho volebná komisia nemusela zaregistrovať ako kandidáta na prezidenta.

Novelizovaný daňový zákon prijal ukrajinský parlament 24. októbra a prezident Viktor Janukovyč ho podpísal o dva týždne neskôr. Kličko mal trvalé bydlisko v Nemecku a tam aj platil dane, čo by mu podľa novej legislatívy mohlo znemožniť kandidatúru vo voľbách, ktoré by sa mali konať začiatkom budúceho roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies