Kličko: Janukovyč chce ďalšiu schôdzku s opozíciou, tá žiada najprv prímerie

NETKY.SK • 19 Február 2014, 12:28 • 2 min
Kličko: Janukovyč chce ďalšiu schôdzku s opozíciou, tá žiada najprv prímerie

BERLÍN - Jeden z vodcov ukrajinskej opozície, Vitalij Kličko, dnes uviedol, že prezident Viktor Janukovyč chce dnes opäť rokovať s opozíciou. Kličko dodal, že na ďalšom kole rokovaní sa zúčastní, ak polícia zastaví akcie voči protivládnym demonštrantom.

slovakia

left justify in out

"Prezident chce ďalšiu schôdzku s opozíciou a my sme ochotní (na ňu ísť)," uviedol Kličko podľa webovej stránky nemeckého denníka Bild. Dodal však, že "požiadavka opozície je jasná: nasadenie polície proti demonštrantom musí byť okamžite zastavené, musí byť okamžite (vyhlásené) prímerie na rokovania".   

Ochotu viesť s opozíciou dialóg vyjadril Janukovyč v prejave k národu, ktorý sa na jeho oficiálnej webovej stránke objavil dnes nad ránom. Janukovyč v prejave súčasne vyzval demonštrantov, aby prestali stupňovať konflikt útokmi na príslušníkov bezpečnostných zložiek, a apeloval na lídrov opozície, aby zastavili radikálov, ktorí porušujú zákon a nesú zodpovednosť za krviprelievanie.

Posledný pokus o dialóg medzi Janukovyčom a vodcami opozície sa v noci nadnes skončil bez výsledku po tom, ako prezident odmietol ich požiadavku na vyhlásenie prímeria.

Predseda opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk spresnil, že Janukovyč a jeho ľudia im "fakticky navrhli vzdať sa a opustiť územie Majdanu". "Keďže nebolo vyhlásené prímerie a vedenie krajiny ani nemá v úmysle to urobiť, skutočne sme sa ocitli na prahu najdramatickejšej strany dejín nášho národa," uviedol Jaceňuk a dodal, že opoziční vodcovia zostanú s ľuďmi. "Na Majdane sú pokojní ľudia, majú právo byť tam a pokračovať vo svojom pokojnom proteste," dodal.  

Podľa Klička reaguje Janukovyč na vzniknutú situáciu neadekvátne, keď nepristúpil na prímerie. Podľa najnovších informácií prišlo od utorka o život najmenej 26 ľudí: 16 demonštrantov a desať príslušníkov zasahujúcich jednotiek. Ďalších 241 ľudí utrpelo zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu.

Mohutné protivládne nepokoje sa v Kyjeve obnovili v utorok, keď sa dav demonštrantov vydal na pochod k parlamentu, aby jeho blokádou podporil požiadavku opozície na návrat krajiny k parlamentno-prezidentskému systému a pozmenenej ústave z roku 2004, ktorá by prezidenta zbavila časti jeho rozsiahlych právomocí v prospech zákonodarnej a výkonnej moci. Počas pochodu demonštrantov mestom došlo k potýčkam s policajnými zložkami i provládnymi provokatérmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona