Kličko chce rokovať s Janukovyčom, obáva sa však rozohnania protestov

NETKY.SK • 9 December 2013, 14:57 • 2 min
Kličko chce rokovať s Janukovyčom, obáva sa však rozohnania protestov

KYJEV - Vodca ukrajinskej opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko dnes vyhlásil, že lídri opozície sú pripravení viesť s prezidentom Viktorom Janukovyčom kompromisné rokovania o riešení súčasnej politickej krízy na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Súčasne však dodal, že sa obáva policajnej akcie s cieľom ukončiť prebiehajúce pokojné protivládne protesty. K námestiam a vládnym budovám v Kyjeve, ktoré obsadili prívrženci opozície, sa totiž dnes predpoludním začali presúvať zásahové policajné jednotky a oddiely vojsk ministerstva vnútra.

Ľudí zhromaždených na kyjevskom Námestí nezávislosti, ktoré je centrom protivládnych protestov, Kličko vyzval, aby vytvorili živú reťaz a zabránili príslušníkom poriadkových síl vo vstupe na tzv. Euromajdan. Okrem toho apeloval, aby starší alebo fyzicky krehkejší ľudia z námestia odišli a vrátili sa domov.

V rozhovore pre Reuters Kličko uviedol, že na rokovaniach s Janukovyčom bude trvať na odstúpení vlády premiéra Mykolu Azarova, ktorá 21. novembra rozhodla o pozastavení príprav na podpísanie asociačnej zmluvy Ukrajiny s EÚ, čím spustila vlnu pouličných protivládnych demonštrácií.

"Som si istý, že súčasná vláda musí odstúpiť," uviedol Kličko. Dodal, že opozícia svoje požiadavky predložila "nie raz" a v súvislosti s nimi je pripravená hovoriť s Janukovyčom, pretože "nikto iný nemôže rozhodnúť". Podľa Klička vedenia opozičných strán očakávajú, že bezpečnostné zložky pristúpia k silovému variantu a pokúsia sa rozohnať protivládnych demonštrantov.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes podporil myšlienku zvolať okrúhly stôl a hľadať spolu s opozíciou a ďalšími relevantnými politickými a spoločenskými organizáciami riešenie súčasnej situácie na Ukrajine. 

S návrhom usporiadať takúto schôdzku prišla minulý týždeň trojica bývalých ukrajinských prezidentov: Leonid Kučma, Viktor Juščenko a Leonid Kravčuk, ktorý skonštatoval, že prebiehajúce protestné demonštrácie by mohli viesť k destabilizácii situácie na Ukrajine, dokonca k jej rozkolu so závažnými politickými i ekonomickými dôsledkami.

Ako dnes uviedli v bruselskom sídle EÚ, v utorok a v stredu bude v Kyjeve na návšteve vysoká komisárka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Catherine Ashtonová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies