Klesajúca nehodovosť na slovenských cestách je naďalej pozitívna

NETKY.SK • 13 August 2012, 11:10 • 2 min
Klesajúca nehodovosť na slovenských cestách je naďalej pozitívna

Klesajúca nehodovosť na slovenských cestách je naďalej pozitívna - Doprava Aj minulý týždeň pokračoval pokles dopravných nehôd s následkami na životoch. Už začiatok týždňa bol pozitívny, až do štvrtku neprišla na slovenských cestách o život ani jedna osob

slovakia

left justify in out

img

Aj minulý týždeň pokračoval pokles dopravných nehôd s následkami na životoch. Už začiatok týždňa bol pozitívny, až do štvrtku neprišla na slovenských cestách o život ani jedna osoba. Vo štvrtok predpoludním v okrese Humenné vyhasol život osem ročného chodca, keď náhle prebiehal z jednej strany cesty na druhú.

Počas 32. týždňa došlo k 258 dopravným nehodám, čo je v porovnaní s rovnakým týždňom v roku 2011 o 11 nehôd menej. Pri týchto nehodách sa ťažko zranilo 22 osôb, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím v predošlom roku (18) o štyri prípady viac. Napriek tomu bolo v minulom týždni menej smrteľných dopravných nehôd, pri ktorých zomrela jedna osoba, čo je v porovnaní s minulým rokom až o štyri ľudské životy menej. Sedem krajov minulý týždeň bez smrteľnej nehody, a to Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky, Nitriansky, Žilinský, Banskobystrický a Košický kraj.

Od začiatku tohto roka do nedele, 12. augusta, sa stalo 8.101 dopravných nehôd, teda o 930 menej ako v rovnakom období minulý rok (9.031). Do nedele bolo od začiatku roka aj menej usmrtených a ťažko zranených osôb. Kým v minulom roku prišlo o život pri dopravných nehodách 183 osôb, v tomto roku ich bolo o 11 menej (172). Na následky dopravných nehôd doposiaľ doplatilo životom 105 vodičov a spolujazdcov, 12 motocyklistov, 36 chodcov a 19 cyklistov.

Aj keď je na slovenských cestách menej nehôd s následkom na životoch, Policajný zbor prijal ďalšie opatrenia. Na cestách sa zvýšil počet policajných hliadok, čo sa pozitívne odrazilo na znižujúcom sa počte smrteľných dopravných nehôd.

Rozsiahle opatrenia, ktoré polícia počas leta prijala sú zamerané najmä na kontrolu dodržiavania rýchlosti jazdy a zákazu požívania alkoholických nápojov vodičmi. Zvýšený policajný dohľad ostáva naďalej aj v blízkosti kultúrno-spoločenských podujatí, v okolí kúpalísk, letovísk, nákupných centier, priechodov pre chodcov, detských ihrísk a parkov.

Do dopravno-bezpečnostných opatrení na pozitívne ovplyvňovanie nehodovosti na cestách sú zapojení nielen príslušníci dopravnej polície, ale aj poriadkovej, železničnej, hraničnej a cudzineckej polície. Prijaté opatrenia možno naďalej hodnotiť ako veľmi efektívne a dobre naplánované. Doposiaľ sme počas letnej turistickej sezóny (od 1.7. do 12.8.) zaznamenali 1.639 dopravných nehôd, čo je o 73 menej ako v rovnakom období minulý rok (1.712). Pri týchto nehodách vyhaslo 33 ľudských životov, čo je o 11 menej ako v minulom roku (44). Menej bolo aj ťažko zranených osôb. Pri nehodách sa počas letnej turistickej sezóny ťažko zranilo 98 osôb, čo je o 46 menej ako v minulom roku (144).

Polícia dohliada na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky nie len v miestach so zhustenou premávkou, ale aj na rizikových miestach a úsekoch, ako aj tam, kde dochádza najčastejšie k porušovaniu pravidiel cestnej premávky. Polícia dôrazne upozorňuje vodičov na dôsledné dodržiavanie dopravných predpisov. Každý jeden účastník cestnej premávky sa musí pričiniť svojím zodpovedným správaním a dodržiavať dopravné predpisy aj tam, kde nie sú policajné hliadky.

 

Prešovský kraj

 

Dňa 9.8.2012 o 10.45 hod. v katastri obce Zbudské Dlhé v okrese Humenné došlo k dopravnej nehode medzi motorovým vozidlom Škoda Favorit, ktoré viedol 43 ročný vodič a 8 ročným chodcom. Vodič zachytil pravou prednou časťou vozidla chodca, ktorý náhle prebehoval z ľavej strany cesty na pravú. Utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol. Požitie alkoholu u vodiča zistené nebolo.

Zdroj: PPZ SR 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies