Klerik Gülen, obvinený z prípravy puču si myslí, že USA ho do Turecka nevydajú

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 11:33 • 2 min
Klerik Gülen, obvinený z prípravy puču si myslí, že USA ho do Turecka nevydajú

RÍM - Duchovný Fethullah Gülen, ktorého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje z organizácie nedávneho pokusu o štátny prevrat, dnes uviedol, že Spojené štáty, kde sa už dlhší čas zdržuje, ho Turecku nevydajú, aj keď o to Ankara žiada.

slovakia

left justify in out

"Je úplne jasné, že ide o politicky motivovanú požiadavku a som si istý, že to fakty potvrdia. Pokus o prevrat (v Turecku) som opakovane odsúdil a dôrazne odmietam, že by som sa na ňom akokoľvek podieľal," uviedol Gülen v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera, pričom dodal, že Spojené štáty doposiaľ nijakú oficiálnu žiadosť o jeho vydanie od Ankary nedostali.


"Zdá sa, že prezident Erdogan a jeho strana sú pri moci tak dlho, že sú ňou otrávení," povedal na adresu svojho niekdajšieho spolupracovníka Gülen (75) a opäť zdôraznil, že s neúspešným prevratom z 15. júla, ktorý si vyžiadal viac ako 260 obetí a vyvolal vlnu perzekúcií, nemá nič spoločné.


"Keby sa ľudia, ktorí čítajú moje knihy, počúvajú moje prejavy alebo je im blízky môj svetonázor, boli podieľali na tomto prevrate, spreneverili by sa tým základným hodnotám, ktoré vyznávam," povedal Gülen a dodal, že je zástancom vstupu Turecka do EÚ, ktorý je však ohrozený v prípade, že Erdogan v odpovedi na pokus o prevrat v krajine znovu zavedie trest smrti.

 

"Som presvedčený, že členstvo Turecka v EÚ je zárukou toho, že Turecko zostane demokratické a bude chrániť základné ľudské práva a slobody," uviedol Gülen a dodal, že Európa môže mať na Turecko pozitívny vplyv.


Gülen býval kedysi spojencom súčasného tureckého prezidenta a bývalého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, avšak neskôr sa stal odporcom a kritikom jeho politiky. V roku 1998 odišiel do Spojených štátov a väčšinu času trávi vo svojom vidieckom sídle v Pensylvánii, ale v Turecku má naďalej silný vplyv.


Jeho hnutie Hizmet pokračuje v šírení Gülenových myšlienok umierneného islamu v rôznych sférach politického i spoločenského života.


Gülenovo meno zarezonovalo koncom roku 2014, keď sa prevalila a vyšetrovala korupčná kauza, do ktorej boli zapletení aj členovia vlády vedenej - vtedy ešte len premiérom - Erdoganom. Vtedy sa objavili aj obvinenia na adresu hnutia Hizmet, že sa v Turecku snaží vytvoriť paralelný štát a zosadiť vládu.

 

Erdogan vtedy tvrdil, že Gülen stojí za sériou "vykonštruovaných" zvukových nahrávok zverejnených na internete, ktoré údajne odhalili korupciu v najvyšších vládnych kruhoch.


Gülen vtedy akúkoľvek účasť na zverejnení nahrávok poprel a odmietol aj obvinenia, že využíva sieť svojich chránencov na ovplyvňovanie politiky v Turecku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona