KĽDR tvrdí, že do vlasti sa sa pomaly vracajú Severokórejčania, ktorí pred rokmi utiekli z krajiny

NETKY.SK • 4 August 2017, 11:17 • 2 min
KĽDR tvrdí, že do vlasti sa sa pomaly vracajú Severokórejčania, ktorí pred rokmi utiekli z krajiny

SOUL - Viac ako 6400 žien, ktoré utiekli zo Severnej Kórey, sa podľa tvrdení tejto komunistickej krajiny vrátili v uplynulých rokoch do vlasti.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo správy, ktorú Severná Kórea predložila Výboru OSN pre odstránenie všetkých foriem diskriminácie žien (CEDAW), informovala dnes juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

 

V rokoch 2005-16 sa "vrátilo" celkovo 6473 Severokórejčaniek, uvádza sa v severokórejskom dokumente, podľa ktorého mnohé z týchto žien viedla k prekročeniu hranice smerom do Číny zlá hospodárska situácia alebo ich k tomu zlákali prevádzači. Či bol ich návrat dobrovoľný, nie je podľa agentúry Jonhap jasné. Organizácie pre ľudské práva i OSN uvádzajú, že Severokórejčania sú po úteku do Číny zadržiavaní a vyhosťovaní späť do KĽDR.

 

Severná Kórea tvrdí, že zmienené ženy neboli za svoj útek potrestané a od návratu vedú "stabilný život". Experti však takéto tvrdenie spochybňujú. Utečencov vyhostených z Číny čaká v KĽDR mučenie, sexuálne zneužívanie a nútené práce, píše sa v poslednej výročnej správe organizácie Human Rights Watch. Severokórejčanov, ktorí sa pokúsia dostať do Južnej Kórey, považuje Pchjongjang za nepriateľov štátu.

 

Aj komisia OSN konštatovala v roku 2014 vážne a systematické porušovanie ľudských práv v Severnej Kórei. Podľa údajov ministerstva zahraničných vecí USA je v tejto krajine až 120.000 ľudí v táboroch pre politických väzňov, v ktorých zadržiavajú aj rodiny odporcov režimu. Výbor OSN pre odstránenie diskriminácie voči ženám sa bude situáciou v Severnej Kórei zaoberať v novembri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona