KĽDR takýmto tempom zbankrotuje, nad vodou ich neudrží ani ilegálne obchodovanie

NETKY.SK • 19 Október 2017, 13:32 • 2 min
KĽDR takýmto tempom zbankrotuje, nad vodou ich neudrží ani ilegálne obchodovanie

PCHJONGJANG – Nové americké sankcie uvalené na Severnú Kóreu sú tak tvrdé, že krajinu pravdepodobne privedú na mizinu. Informoval o tom bývalý vysokopostavený úradník Ri Jong-ho, ktorý sa počas úradovania vždy vedel vysporiadať s pribúdajúcimi finančnými trestmi.

slovakia

left justify in out

Pred 30-timi rokmi sa mu podarilo emigrovať do Južnej Kórei a odtiaľ odišiel do Spojených štátov amerických. Ri upozornil, že Severokórejčania budú umierať. Americký prezident Donald Trump uvalil na severokórejský režim Kim Čong-una na konci augusta nové sankcie, ktoré krajinu pravdepodobne privedú úplne na mizinu. „Sankcie , ktoré Biely dom uvalil na KĽDR, sú bezprecedentné. Krajina nikdy predtým nečelila takto tvrdým sankciám. Neviem či prežije ďalší rok s takýmito trestami. Ľudia budú umierať,“ uviedol bývalý vrcholový manažér severokórejského obchodu Ri Jong-ho na pondelkovej konferencii organizácie Asia Society. 

 

Ri Jong verí, že Kimove provokácie sú len akousi snahou, donútiť americkú diplomaciu k rokovaniam, ktoré by sa netýkali Južnej Kórei. „Severokórejský vodca chce zostať pri moci ešte veľmi dlho. Preto si myslí, že by v mal s Američanmi udržiavať priateľské vzťahy. Nechce, aby so medzi nich plietla Južná Kórea, chce bilaterálne rozhovory,“ povedal Ri.

„Práve teraz rozmiestňuje vedenie Severnej Kórei rakety namierené na Spojené štáty,“ odzneli slová Kim Čong-una. Aj napriek tejto provokácii sa Ri domnieva, že KĽDR chce zúfalo nadviazať styky s USA.

 

Bývalý manažér, ktorý v roku 2014 viedol obchodnú spoločnosť Korea Daehung, ešte vtedy tvrdil, že žiadne sankcie nepoložia krajinu na kolená, no dnes má úplne iný názor. Ďalej uviedol, že aj napriek sankciám, vozil do KĽDR milióny dolárov. „Ak nebudú Čína a Rusko so Spojenými štátmi spolupracovať v sankciách proti Severnej Kórei, budú nedotknuteľný,“ povedal Ri pred takmer troma rokmi. Spresnil aj to, akým spôsobom sa Kórea finančným trestom vyhýba, jednoducho zmenia názov firmy a pokračujú ďalej v obchodovaní. Čína tento fakt dlhodobo ignorovala, keďže sa ale vzťahy s dlhoročným spojencom zhoršili a  atmosféra na kórejskom polostrove sa stupňuje, svoj postoj pomaly mení.

 

Hlavným dôvodom ochladenia vzťahov je odstavenie od moci politikov. Dôkazom je aj fakt, že čínsky prezident Si Ťin-pching odsunul pracovnú cestu do KĽDR a uprednostnil Južnú Kóreu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies