KĽDR stiahla oznámenie o rámci na odpálenie rakety pre vynesenie družice

NETKY.SK • 8 Február 2016, 10:19 • 2 min
KĽDR stiahla oznámenie o rámci na odpálenie rakety pre vynesenie družice

SOUL - Severná Kórea dnes stiahla oznámenie o časovom rozpätí pre svoje plánované odpálenie rakety platné od 7. do 14. februára. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti odvolávajúca sa na japonskú televíziu NHK.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea v utorok 2. februára oznámila Medzinárodnej námornej organizácii (IMO) a Medzinárodnej telekomunikačnej únii (ITU), že v dňoch 8.-25. februára sa "pokúsi o vypustenie družice na obežnú dráhu", ktorá má sledovať Zem, a že ju vynesie nosná raketa.


V sobotu tento časový rámec zúžila a v nedeľu v skorých ranných hodinách (SEČ) - aj napriek opakovaným varovaniam medzinárodného spoločenstva - Severná Kórea vypálila raketu, ktorá vyniesla na obežnú dráhu družicu na pozorovanie Zeme. Podľa medzinárodného spoločenstva však išlo o skrytú skúšku rakety dlhého doletu.


Testovanie rakiet dlhého doletu je podľa OSN a kritikov stalinistického režimu krycím manévrom, zameraným na rozvoj severokórejských jadrových a raketových programov. Takéto rakety sú totiž schopné niesť bojové hlavice vybavené konvenčnou výbušninou alebo jadrovú či termonukleárnu nálož.


Vyhlásenie Severnej Kórey o pláne na vypustenie družice prišlo len niekoľko týždňov po tom, čo uskutočnila svoj štvrtý jadrový test. V dôsledku najnovšieho vývoja na Kórejskom polostrove v nedeľu mimoriadne zasadla Bezpečnostná rada OSN, ktorá rozhodne odsúdila najnovšie kroky KĽDR a avizovala sprísnenie sankcií voči severokórejskému režimu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona