KĽDR splnila svoju hrozbu, spustila jadrový reaktor!

NETKY.SK • 30 Január 2014, 07:28 • 2 min
KĽDR splnila svoju hrozbu, spustila jadrový reaktor!

WASHINGTON - Šéf amerických tajných služieb James Clapper dnes oznámil, že Severná Kórea splnila svoju hrozbu o napredovaní v programe vývoja jadrových zbraní.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea rozšírila svoje zariadenie na obohacovanie uránu v jadrovom komplexe Jongbjon a opäť spustila plutóniový reaktor, ktorý odstavila v roku 2007.

Clapperovo písomné svedectvo adresované senátnemu výboru pre tajné služby súhlasí s tvrdením expertným komisií monitorujúcich jadrový program KĽDR prostredníctvom komerčných satelitov. Juhokórejské tajné služby tiež tvrdia, že reaktor je opäť spustený.

Severná Kórea ohlásila úmysel "nastaviť a zmeniť" svoje jadrové zariadenia po vykonaní jadrovej skúšky, ku ktorej došlo minulý rok vo februári. Podľa agentúry AP tým ustúpila od svojich denuklearizačných záväzkov.

Clapper povedal, že KĽDR vykonala prvé kroky k nasadeniu mobilných odpaľovacích zariadení pre medzikontinentálne rakety, nie je to však potvrdené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies