KĽDR: Sme schopní uskutočniť preventívny útok proti USA

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 17:05 • 2 min
KĽDR: Sme schopní uskutočniť preventívny útok proti USA

ŽENEVA - Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Su-jong v utorok vyhlásil, že jeho krajina je schopná odraziť "neustále sa zvyšujúcu hrozbu jadrového útoku" Spojených štátov vlastným preventívnym útokom, ak to bude nutné.

slovakia

left justify in out

Minister v zriedkavom prejave na konferencii OSN o odzbrojovaní v Ženeve označil spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a Spojených štátov za neslýchane provokatívne s potenciálom vyvolať vojnu.

 

"Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) nezostáva nič iné, ako posilniť svoj jadrový program, aby mohla čeliť čoraz väčšej jadrovej hrozbe zo strany Spojených štátov. KĽDR je v súčasnosti dostatočne silná na to, aby odstrašila Spojené štáty a vykonala preventívny útok, ak to bude potrebné," uviedol Ri Su-jong. Jeho vyjadrenia sú v súlade s postojom KĽDR ku každoročným spoločným vojenským cvičeniam Spojených štátov a Južnej Kórey, ktoré Pchjongjang pokladá za prípravu na vojnu, ako aj častými slovnými hrozbami. 

 

Ako prejav odporu voči zmieneným vojenským cvičeniam KĽDR v pondelok vystrelila zo svojho západného pobrežia dve rakety krátkeho doletu, len niekoľko hodín pred plánovaným začiatkom cvičení. Rakety leteli asi 490 kilometrov zo západného mesta Nampo a dopadli do mora východne od Kórejského polostrova. Proti činu protestovala Južná Kórea i Japonsko, podľa ktorých boli neohlásené rakety hrozbou pre bezpečnosť vo vzduchu i na mori a označili ich preto za provokáciu. 

 

Na margo napätých vzťahov Severnej a Južnej Kórey minister v spomínanom utorňajšom prejave povedal, že KĽDR vynaloží všetko svoje úsilie na to, aby v nich ešte tento rok nastala veľká zmena.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies