KĽDR skúšobne odpálila päť striel krátkeho doletu

NETKY.SK • 8 Február 2015, 13:37 • 2 min
KĽDR skúšobne odpálila päť striel krátkeho doletu

SOUL - Severná Kórea dnes skúšobne vystrelila päť striel krátkeho doletu, ktoré dopadli do mora.

slovakia

left justify in out

Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany.
      

Podľa rezortu obrany v Soule rakety po približne 200 kilometroch dopadli do mora pri východnom pobreží KĽDR. Išlo o druhú severokórejskú raketovú skúšku v tomto roku, dodalo ministerstvo.
      

Severná Kórea bežne testuje rakety rôzneho druhu, najnovšia skúška sa však uskutočnila v čase zmenšujúcich sa šancí na obnovenie rozhovorov na vysokej úrovni medzi oboma Kóreami.
      

KĽDR v januári informovala USA, že je ochotná zaviesť dočasné moratórium na svoje jadrové skúšky, ak Washington zruší spoločné vojenské cvičenie s Južnou Kóreou. USA to však odmietli a označili za "skrytú hrozbu".
      

Pchjongjang v sobotu oznámil, že testoval novú protilodnú strelu s plochou dráhou letu a skúšku sledoval aj vodca KĽDR Kim Čong-un. KĽDR neuviedla, kedy sa skúška konala, podľa nemenovaného juhokórejského predstaviteľa to bolo v piatok. Zatiaľ nie je známe, či strely odpálené dnes boli rovnakého typu ako piatková.
      

V minulom roku uskutočnila KĽDR množstvo skúšok rakiet a iných zbraní. Po protestoch Južnej Kórey navrhla rad opatrení, ktoré by znížili napätie na Kórejskom polostrove, ale Soul ich odmietol s tým, že Pchjongjang musí najprv urobiť kroky k jadrovému odzbrojeniu.
      

Obe Kórey sú formálne stále vo vojne, keďže konflikt z rokov 1950-53 sa skončil prímerím a nie podpísaním mierovej dohody.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies