KĽDR si vojenskou prehliadkou uctila nedožité 70. narodeniny Kim Čong-ila

NETKY.SK • 16 Február 2012, 14:49 • 2 min
KĽDR si vojenskou prehliadkou uctila nedožité 70. narodeniny Kim Čong-ila

KĽDR si vojenskou prehliadkou uctila nedožité 70. narodeniny Kim Čong-ila - Politika Severná Kórea dnes oslávila nedožité 70.

slovakia

left justify in out

img

Severná Kórea dnes oslávila nedožité 70. narodeniny svojho zosnulého vodcu Kim Čong-ila vojenskou prehliadkou, ktorej sa na námestí v centre Pchjongjangu prizeral jeho syn a nástupca Kim Čong-un s čelnými predstaviteľmi strany a štátu. 
      Štátna televízia priniesla zábery na námestie, ktoré zaplnili tisíce ľudí. Vojaci salutovali súčasnému vodcovi i veľkému portrétu jeho zosnulého otca a prisahali Kim vernosť Kim Čong-unovi, informovala štátna tlačová agentúra KCNA.
      Tribúna stála pred mauzóleom, v ktorom sú od jeho decembrovej smrti vystavené telesné pozostatky bývalého vodcu krajiny i jeho otca, zakladateľa Severnej Kórey Kim Ir-sena. Za pohlavármi na tribúne boli umiestnené červené begónie, pomenované ako Kimčongílie po zosnulom Kim Čong-ilovi.
      Jeho narodeniny sú v krajine sviatkom známym pod menom Deň jasnej hviezdy. Komunistická krajiny ním podporuje kult osobnosti všetkých troch členov Kimovej vládnucej rodiny.
      Televízia ukázala, ako Kim Čong-un navštívil dnes mauzóleum, kde vzdal poctu svojmu otcovi, zatiaľ čo vojaci a civilisti vzdávali na námestí poctu jeho usmievajúcemu sa obrovskému portrétu.
      Vojenskou prehliadkou vyvrcholil týždeň pôct Kim Čong-ilovi, ktorý podľa médií zomrel 17. decembra na srdcový záchvat vo veku 69 rokov. Zosnulého Kim Čong-ila povýšili na generalissima a v Pchjongjangu na pamiatku jeho jubilea odhalili takmer šesťmetrové jazdecké sochy vyrobené z bronzu, predstavujúce Kima a jeho otca Kim Ir-sena, uctievaného zakladateľa komunistickej KĽDR. 
      Po Kim Čong-ilovej smrti prevzal vládu v Severnej Kórei jeho najmladší syn Kim Čong-un, ktorý má 28 alebo 29 rokov. Stal sa tak v poradí tretím členom kimovskej "dynastie", vládnucej v KĽDR od jej vzniku v roku 1948.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies