KĽDR si pripomenula ukončenie Kórejskej vojny armádnou prehliadkou

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 13:13 • 2 min
KĽDR si pripomenula ukončenie Kórejskej vojny armádnou prehliadkou

SOUL - Štátna televízia priniesla zábery pompézneho predstavenia výzbroje a vojakov v metropole Pchjongjangu, kde diváci kričali heslá oddanosti severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea zorganizovala veľkú vojenskú prehliadku pri príležitosti dnešného 60. výročia podpísania prímeria, ktoré ukončilo Kórejskú vojnu. V komunistickom štáte ho oslavujú ako Deň víťazstva, informovala tlačová agentúra DPA.

Štátna televízia priniesla zábery pompézneho predstavenia výzbroje a vojakov v metropole Pchjongjangu, kde diváci kričali heslá oddanosti severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi.

Ten sa spolu s čínskym viceprezidentom Li Jüan-čchaom objavil na červenom koberci pred tým, ako obaja zaujali miesta na tribúne, odkiaľ si pozreli prehliadku na Námestí Kim Ir-sena, pomenovanom po starom otcovi súčasného lídra a zakladateľovi KĽDR.

Južná Kórea si výročie prímeria pripomenula menej okázalo, keď si uctila obete, ktoré priniesli jej vojaci i zahraničné vojenské sily počas vojny v rokoch 1950-53, uviedla tlačová agentúra Jonhap.

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje vyhlásila, že jej krajina nebude tolerovať provokácie. Vyjadrila však tiež želanie budovať dôveru s KĽDR. "Vyzývam Severnú Kóreu, aby sa vzdala vývoja jadrových zbraní, ak sa má krajina vydať na cestu skutočnej zmeny a pokroku," povedala.

V USA, ktoré viedli zahraničné sily podporujúce v Kórejskej vojne Južnú Kóreu, vystúpi prezident Barack Obama pri príležitosti výročia prímeria s príhovorom na spomienkovom podujatí pri pamätníku vo Washingtone, informovala agentúra AP.

Kórejská vojna, ktorá si vyžiadala najmenej 2,5 milióna obetí, sa skončila podpísaním dohody o prímerí 27. júla 1953. Dosiaľ na ňu nenadviazala oficiálna mierová dohoda, Kórejský polostrov je tak naďalej technicky vo vojnovom stave a rozdelený pozdĺž 38. rovnobežky ostro stráženou demilitarizovanou zónou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies