KĽDR sa vyhráža USA, kvôli filmu s Kim Čong-unom

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 15:14 • 2 min
KĽDR sa vyhráža USA, kvôli filmu s Kim Čong-unom

SOUL - Severokórejský režim žiada zákaz americkej komédie The Interview, kde je jednou z hlavných postáv severokórejský vodca Kim Čong-un. Severokórejský rezort diplomacie v dnešnom vyhlásení označilo film za neospravedlniteľný akt terorizmu a vojny a pohrozilo USA "nemilosrdnými protiopatreniami", ak ho nezakážu.

slovakia

left justify in out

Film z hollywoodskej produkcie by mal mať premiéru na jeseň tohto roku. Hlavné postavy - dvojicu novinárov, ktorým americká tajná služba CIA zverila ako misiu atentát na Kima - stvárnili Seth Rogen a James Franco. K vražde malo dôjsť po tom, ako novinári s Kimom, ktorého hrá americko-kórejský herec Randall Park, v Pchjongjangu urobia rozhovor. Film sa nakrúcal v kanadskom Vancouveri. 

 

Severokórejská agentúra KCNA s odvolaním sa na hovorcu rezortu diplomacie KĽDR označila tvorcov filmu za "gangstrov" a žiadala cenzorské zásahy. 

 

"Nakrútenie a distribúcia filmu so scénou atentátu na nášho lídra....je absolútne neprijateľným aktom terorizmu a aktom vojny," uvádza sa vo vyhlásení. Snímka podľa KĽDR "odzrkadľuje to, čo Spojené štáty urobili v Afganistane, Iraku, Sýrii a na Ukrajine". "Nezabudnime ani na to, kto zavraždil prezidenta Kennedyho - Američania," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré v tejto súvislosti nabáda prezidenta USA Baracka Obamu, aby sa mal na pozore pred armádou vlastnej krajiny. 

 

Severná Kórea je presvedčená, že film The Interview je "prejavom zúfalstva americkej vlády", pritom však americké vedenie žiada, aby film zakázalo, v opačnom prípade pohrozila Spojeným štátom nemilosrdnou odvetou.

 

Hollywood sa už v roku 2004 vysmieval zo severokórejského režimu v satirickej komédii Team America, v ktorej bol Kimov otec, Kim Čong-il, vykreslený ako od zvyšku sveta izolovaný despota.

 

Severná Kórea momentálne zadržiava troch občanov USA, ktorých podozrieva zo spáchania rozličných zločinov, a technicky je stále vo vojnovom stave so svojím južným susedom - Kórejskou republikou - kľúčovým spojencom USA v Ázii. 

 

Američanov zvyknú v Severnej Kórei štandardne označovať za "imperialistických vojnových štváčov" a uchyľujú sa aj k urážkam najvyšších činiteľov USA - Obamu napríklad označili za "zlú čiernu opicu". 

 

Severokórejský líder Kim Čong-un je pritom veľkým fanúšikom americkej kultúry a jeho osobným priateľom je bývalá basketbalová hviezda Dennis Rodman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona