KĽDR sa pripravuje na útok, ostrov plný Američanov chce zasiahnuť raketou

NETKY.SK • 10 August 2017, 13:11 • 2 min
KĽDR sa pripravuje na útok, ostrov plný Američanov chce zasiahnuť raketou

PCHJONGJANG – Severná Kórea informovala, že dôkladne skúma svoje operačné plány preventívneho útoku na americký ostrov Guam, ktorý sa nachádza neďaleko Filipín v Tichom oceáne.

slovakia

left justify in out

Podľa KĽDR ide o reakciu na nedávny test americkej medzikontinentálnej balistickej rakety. Plán útoku chce mať vodca vypracovaný najneskôr do polovice augusta, pričom vo svojom prejave uviedol, že k vypáleniu rakety môže dôjsť kedykoľvek.

 

Podľa dostupných informácií, vo vyhlásení vodcu odznelo, že pri útoku použije balistickú raketu stredného až dlhého doletu. Trump na svoju reakciu nenechal nikoho dlho čakať a uviedol, že americká armáda má obrovský jadrový arzenál, silnejší než kedykoľvek predtým. Čím dal jasne najavo, že v prípade zaútočenia nebude váhať ani sekundu a dá pokyn k opätovnému útoku, čo môže mať devastačné následky pre Severokórejčanov.

 

Experti sa domnievajú, že Kim je odhodlaný vypáliť jadrovú hlavicu smerom k ostrovu, ktorý je strategickým miestom Američanov. Nachádza sa tu vojenská základňa a približne 160-tisíc amerických občanov.


Na Kimove hrozby sú ostrovania už určitým spôsobom zvyknutí, no tento krát si skutočne robia starosti. Minister zahraničia Rex Tillerson ubezpečil Američanov, že bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí. "Ak sa niečo stane, musíme byť všetci pripravení a modliť sa, aby sa nič nestalo. Všetci majú strach, pretože tu máme do činenia so silami, ktoré nemôžeme ovplyvniť," povedala 56-ročná Daisy Mendiolaová.

 

Veľká časť Američanov však už prestala dôverovať slovám americkej vlády a spochybňujú možnosti dialógu alebo zmierenia napätých vzťahov medzi krajinami diplomatickou cestou. Mariah Sablanová z cestovnej kancelárie Golden Dragon povedala, že kancelárie zatiaľ nezaregistrovali žiadne rušenie letov na Guam. "Nie je to zlé, žiadny zmätok tu nie je, je to bežný pracovný deň," povedala.

 

V roku 2013 severokórejské médiá tvrdili, že vodca Kim Čong-un armáde nariadil pripraviť plány útokov na americké základne na Guame, Havaji, v Južnej Kórei či na americkej pevnine. Spojené štáty majú na Guame protiraketový systém THAAD.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies