KĽDR sa pokúsila vyviezť do Sýrie plynové masky, zadržali ich v Turecku

NETKY.SK • 27 August 2013, 11:40 • 2 min
KĽDR sa pokúsila vyviezť do Sýrie plynové masky, zadržali ich v Turecku

TOKIO - Severná Kórea sa pokúsila vyviezť do Sýrie plynové masky, zadržali ich však spolu so zbraňami a muníciou v Turecku. Informoval o tom v utorok japonský denník.

slovakia

left justify in out

Plavidlo Al En Ti Sar registrované v Líbyi odplávalo aj s nákladom z KĽDR skôr v tomto roku, uviedol Sankei Šimbun citujúci nemenované zdroje z americkej armády ako aj japonských a juhokórejských tajných služieb. Americká armáda sledovala loď v koordinácii s inými krajinami. Plavidlo preplávalo cez Dardanely 3. apríla a krátko po tom ho prehľadali turecké úrady, ktoré dostali tip od USA. Turci na lodi našli 1 400 samopalov a pištolí, 30 000 nábojov ako aj plynové masky, očividne určené na ochranu pred chemickým útokom.

Američania predpokladajú, že náklad mal byť vyložený v Turecku a po súši smerovať ďalej k režimu sýrskeho prezidenta, uvádza Sankei Šimbun. Turecké úrady zatkli kapitána a obvinili ho po tom, čo sa priznal, že vezie náklad z KĽDR určený pre Sýriu. Na krajinu sa však vzťahujú sankcie EÚ, USA a ich spojencov, ktoré zakazujú predávať do Damasku zbrane. Severná Kórea navyše nesmie obchodovať so zbraňami na základe sankcií Organizácie Spojených národov pre jej jadrové a raketové testy. Ak sa správy potvrdia, mohol by Pchjongjang pre zásielku čeliť dodatočným postihom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies