KĽDR ruší pracovníkom priemyselného parku Kesong zákaz vstupu na svoje územie

NETKY.SK • 6 November 2015, 10:51 • 2 min
KĽDR ruší pracovníkom priemyselného parku Kesong zákaz vstupu na svoje územie

SOUL - Severná Kórea zrušila dnes zákaz vstupu do krajiny pre dvoch vedúcich pracovníkov z Južnej Kórey, ktorí sa podieľali na riadení priemyselného parku Kesong, Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oficiálne juhokórejské zdroje. Kesong leží na severe KĽDR a je spoločne spravovaný oboma štátmi.

slovakia

left justify in out

Hovorca juhokórejského ministerstva pre zjednotenie dnes uviedol, že Pchjongjang v súvislosti so stredajším zákazom vstupu pre týchto Juhokórejčanov neponúkol nijaké jasné vysvetlenie a rovnako to nespravil ani v prípade dnešného zrušenia.

 

Priemyselný park Kesong, v ktorom pôsobí približne 120 juhokórejských firiem zamestnávajúcich vyše 53.000 Severokórejčanov, je od svojho založenia v roku 2004 jedným z mála zdrojov priamych príjmov pre KĽDR.

Jedným z mužov, ktorému dnes severokórejské úrady zrušili zákaz vstupu, je Čche Sang-čchul, podpredseda juhokórejskej Rady riaditeľov, riadiacej priemyselný komplex.

 

Bol zapojený do rokovania so severokórejskými partnermi ohľadom platov zamestnancov, daní a ďalších poplatkov. Do parku Kesong sa chce vrátiť v pondelok, doplnil hovorca juhokórejského ministerstva zjednotenia.

 

Obe Kórey sa niekoľko mesiacov sporili ohľadne výšky platov severokórejských zamestnancov juhokórejských firiem, pričom až v auguste dospeli ku kompromisu, že minimálna mzda týchto pracovníkov sa zvýši o päť percent.

Momentálne oba štáty v súvislosti s Kesongom rokujú o poplatkoch za využívanie pozemkov, ktoré by Južná Kórea mala zaplatiť KĽDR a bola od nich v prvých desiatich rokoch existencie komplexu oslobodená.

 

Obe Kórey sú technicky ešte stále vo vojnovom stave, keďže vojna medzi nimi v rokoch 1950-53 sa skončila len prímerím, a nie riadnou mierovou dohodou, dodala AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona