KĽDR presunula rakety na východné pobrežie

NETKY.SK • 5 Apríl 2013, 10:25 • 2 min
KĽDR presunula rakety na východné pobrežie

SOUL - Severná Kórea presunula svoje rakety stredného doletu k východnému pobrežiu. Vo štvrtok večer o tom informoval juhokórejský minister obrany Kim Kchwan-čin, podľa ktorého sú síce tieto strely schopné zasiahnuť ďaleké ciele, no nie územie Spojených štátov. Rakety môžu byť podľa neho pripravené na skúšobnú streľbu alebo na vojenské cvičenie.

slovakia

left justify in out

Strely rozmiestnené na východnom pobreží sú podľa Južnej Kórey typu Musudan s doletom najmenej 3000 kilometrov. Agentúra Jonhap uviedla, že KĽDR by mohla strely cvične odpáliť v strede apríla počas osláv narodenín zosnulého lídra Kim Ir-sena.

Biely dom následne vyhlásil, že v reakcii na zvýšenie napätia vo vzťahoch s KĽDR prijali USA "všetky potrebné opatrenia". "Ide o rovnaký vzorec správania, aký sme už pri Severnej Kórei videli," vyhlásil hovorca Bieleho domu Jay Carney s tým, že Washington situácia pozorne monitoruje. 

Severná Kórea v reakcii na sprísnenie medzinárodných sankcií a americko-juhokórejské vojenské cvičenie urobila v posledných týždňov viacero vážnych hrozieb, ktoré vyostrili situáciu na Kórejskom polostrove. Vo štvrtok naznačila, že jej útok je už len otázkou krátkeho času a armáda dostala konečný súhlas s útokom na americké ciele. Minulý týždeň uviedla svoje strategické raketové jednotky a delostrelectvo do bojovej pohotovosti a zamierila ich na americké vojenské základne na Guame, Havaji a na kontinentálnom území USA. Spojené štáty oznámili, že na ostrov Guam umiestnia protiraketový obranný systém. KĽDR tiež v stredu zakázala Juhokórejčanom vstup do spoločného priemyselného komplexu v meste Kchäsong na severokórejskom území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona