KĽDR prerušila horúcu linku s J. Kóreou a rozviazali dohodou o prímerí

NETKY.SK • 11 Marec 2013, 14:17 • 2 min
KĽDR prerušila horúcu linku s J. Kóreou a rozviazali dohodou o prímerí

SOUL - Severná Kórea prerušila tzv. horúcu linku s Južnou Kóreou, ktorá prebieha pohraničnou dedinou Panmundžom, čím splnila svoju hrozbu z minulého týždňa. Oznámila to dnes juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na ministerstvo pre zjednotenie v Soule.

slovakia

left justify in out

KĽDR podľa ministerstva obojsmernú linku zrejme odpojila, keďže druhú stranu sa o 09.00 h miestneho času nepodarilo telefonicky kontaktovať. 
Linka slúžila na rýchlu komunikáciu pri riešení mimoriadnych situácií pozdĺž demilitarizovanej zóny (DMZ), oddeľujúcej oba kórejské štáty. V bežných dňoch sa ňou uskutočňovali dva hovory, uviedla agentúra DPA.

Severokórejský Výbor pre mierové znovuzjednotenie vlasti v piatok oznámil, že linka bude prerušená spolu so všetkými komunikačnými kanálmi vedúcimi cez Panmundžom. Ide o tretie jednostranné prerušenie linky zo strany KĽDR. Po prerušeniach v rokoch 2008 a 2010 linku vždy obnovili.

Výbor poverený vedením rokovaní s Južnou Kóreou tiež varoval, že KĽDR od dneška ruší všetky pakty o neútočení medzi oboma krajinami. Zároveň naznačil, že môže podniknúť vojenské opatrenia ako odvetu na provokácie spôsobené dnešným spustením každoročných kórejsko-amerických manévrov, určených na odrazenie akéhokoľvek ozbrojeného útoku zo severu. KĽDR opakovane vyhlasuje, že manévre sú predohrou invázie na jej územie.

Táto hrozba prišla len niekoľko dní potom, čo najvyššie velenie severokórejskej armády vydalo oficiálne vyhlásenie, podľa ktorého KĽDR od 11. marca už nebude rešpektovať dohodu o prímerí, ktorá ukončila vojnu na Kórejskom polostrove (1950-1953).

Napätie v regióne sa zvýšilo po tom, čo KĽDR uskutočnila 12. februára svoj tretí jadrový test, na čo Bezpečnostná rada OSN reagovala minulý týždeň ďalším sprísnením sankcií voči Pchjongjangu. Ten sa opakovane vyhrážal, že premení Južnú Kóreu a USA na "more ohňa",  tvrdiac, že má na to jadrové kapacity.

Napriek prerušeniu horúcej linky KĽDR podľa ministerstva pre zjednotenie ďalej komunikuje so Soulom cez oddelenú vojenskú linku vo veci presunu pracovníkov do spoločného priemyselného komplexu Käsong. Komplex, ktorý sa nachádza severne od demilitarizovanej zóny a zostáva jedinou komerčnou väzbou medzi oboma Kóreami, je domovom 123 juhokórejských spoločností. Výstavba komplexu sa začala v júni 2003 a výroba sa tam začala už koncom roka 2004. Pracujú tam stovky Juhokórejčanov, pričom časť z nich denne prekračuje ostro stráženú hranicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona