KĽDR prepustila zadržiavanú čínsku rybársku loď a jej posádky

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 09:08 • 2 min
KĽDR prepustila zadržiavanú čínsku rybársku loď a jej posádky

PEKING - Severná Kórea prepustila 16-člennú posádku čínskej rybárskej lode, ktorú zadržiavala už dva týždne. Jej majiteľ Jü Süe-ťün o tom informoval čínske veľvyslanectvo v Pchjongnangu.

slovakia

left justify in out

"Povedal nám, že ešte chytia nejaké ryby a potom sa vrátia," citovala agentúra Sinchua predstaviteľa čínskeho veľvyslanectva. Agentúra DPA však uviedla, že KĽDR vydanie lode ešte oficiálne nepotvrdila.

Podľa agentúry AP Jü Süe-ťün informoval o prepustení lode na verifikovanom mikroblogu dnes ráno miestneho času s tým, že sa mu ozval kapitán plavidla. Ďalej uviedol, že z nádrže zmizla väčšina paliva, no o stave členov posádky zatiaľ nemá podrobné informácie. Jü tiež napísal, že nezaplatil výkupné a v mene posádky sa poďakoval čínskemu ministerstvu zahraničných vecí za vyjednávanie.

Čínske médiá incident označili za únos. Súkromnej rybárskej lode, ktorej domovským prístavom je Ta-lien na severovýchode Číny, sa 5. mája zmocnili "ozbrojení Severokórejčania" a žiadali, aby majiteľ do minulej nedele za prepustenie lode a posádky zaplatil 600.000 jüanov (73.000 eur). 

V čase incidentu sa loď nachádzala v čínskych výsostných vodách. Jü spresnil, že loď bola vybavená GPS a čínskym pozičným systémom, aby si rybári kedykoľvek mohli overiť polohu lode. 

Denník Global Times informoval, že údajní únoscovia boli podľa všetkého príslušníkmi severokórejskej armády. Jü dodal, že po nalodení sa na čínsku loď profesionálne demontovali oba navigačné systémy a skonfiškovali všetky komunikačné zariadenia.

Podobných prípadov, keď sa čínskych rybárskych lodí a ich posádok zmocnili Severokórejčania, bolo v minulosti viacero, ale medializovali sa len zriedka, napísal Global Times.

Vlani v máji Severná Kórea vydala 29 rybárov z troch čínskych lodí, ktorých zadržiavala 13 dní. Čínske štátne médiá vtedy informovali, že únoscovia za ich prepustenie požadovali v prepočte vyše 37.000 eur. Nie je známe, či výkupné bolo vyplatené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies