KĽDR potvrdila popravu Kimovho strýka

NETKY.SK • 13 December 2013, 09:06 • 2 min
KĽDR potvrdila popravu Kimovho strýka

SOUL - Severná Kórea v piatok potvrdila popravu vplyvného strýka mladého vodcu Kima Čong-una, pričom ho označila za najväčšieho "zradcu všetkých čias".

slovakia

left justify in out

Informovala o tom oficiálna tlačová agentúra KCNA. Čang Song-Tchäk sa mal dopustiť takého "odporného zločinu, ako je pokus o štátny prevrat, a to všetkými možnými intrigami a ohavnými metódami s cieľom získať zvrchovanú moc nad našou stranou a štátom," uviedla KCNA, odkazujúc na neho ako na "odpornú ľudskú spodinu..horšiu než pes". Podľa jej údajov niekdajšieho neoficiálneho muža číslo dva popravili vo štvrtok, okamžite po skončení špeciálneho vojenského súdu. Šesťdesiatsedemročný Čang zohrával kľúčovú rolu pri upevňovaní postavenia neskúseného Kima, keď nahradil v čele štátu svojho otca v roku 2011. Podľa analytikov sa však jeho moc a vplyv stávali v štáte čoraz nenávidenejšími. Štátne médiá ukázali zábery zhrbeného Čanga v putách, ako ho spred súdu odvádzajú dvaja strážcovia, z ktorých jeden má ruku na jeho krku.

Správy o tom, že Čanga zbavil Kim moci, prenikli na verejnosť minulý týždeň. Režim v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) vtady prvýkrát oficiálne priznal, že jedného z najvplyvnejších mužov v krajine obvinili z korupcie a z "prípravy kontrarevolúcie". Čang bol dlhý čas považovaný za "šedú eminenciu" v Pchjongjangu. Jeho odstránenie je považované za najväčší presun moci v krajine od smrti Kimovho otca v decembri 2011.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies