KĽDR postihli rozsiahle záplavy: Zahynulo 133 ľudí, ďalších 395 je nezvestných

NETKY.SK • 12 September 2016, 09:56 • 2 min
KĽDR postihli rozsiahle záplavy: Zahynulo 133 ľudí, ďalších 395 je nezvestných

SOUL/NEW YORK - Rozsiahle záplavy, ktoré v uplynulých dňoch postihli severozápad Severnej Kórey, si vyžiadali najmenej 133 obetí na životoch. Ďalších 395 osôb je nezvestných. Informoval o tom v noci nadnes Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

slovakia

left justify in out

Záplavami zasiahnutý región sa nachádza v blízkosti hraníc Severnej Kórey s Ruskom a Čínou. Spôsobila ich rieka Tumen, ktorá sa vyliala zo svojho koryta a zaplavila priľahlé oblasti.

 

 

V dôsledku toho severokórejské úrady nariadili evakuáciu 40.000 ľudí. V postihnutej oblasti žije približne 100.000 osôb.

Úrady KĽDR po záplavách nariadili masovú mobilizáciu obyvateľstva, ktoré sa má zapojiť do záchranných a rekonštrukčných prác. Očakáva sa, že táto kampaň bude trvať 200 dní.

 

Vodný živel poškodil totiž viac ako 35.000 budov, pričom polovica z nich je už nepoužiteľná.

 

Podľa odhadov OSN naliehavú pomoc v záplavami postihnutej oblasti potrebuje najmenej 140.000 ľudí. Záplavy na rieke Tumen označila OSN za najhoršie v dejinách KĽDR.

 

Samotné severokórejské úrady zatiaľ nezverejnili oficiálnu štatistiku o následkoch záplav. Uviedli, že rozsah škôd sa ešte len vyhodnocuje.

 

Západné médiá pripomenuli, že prírodné katastrofy v KĽDR už neraz spôsobili veľké problémy v ekonomike. Záplavy a sucho v rokoch 1994 a 1998 vyvolali najväčší hladomor v dejinách KĽDR.

 

V čase, keď Severnú Kóreu zasiahli záplavy, Bezpečnostná rada OSN pracuje na svojej novej rezolúcii, ktorá by mohla viesť k sprísneniu sankcií uvalených na Pchjongjang. Príčinou ich možného sprísnenia je piata jadrová skúška, ktorú KĽDR nedávno vykonala napriek varovaniam medzinárodného spoločenstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies