KĽDR posilňuje svoju hackerskú jednotku, tvrdí Južná Kórea

NETKY.SK • 7 Január 2015, 08:41 • 2 min
KĽDR posilňuje svoju hackerskú jednotku, tvrdí Južná Kórea

SOUL - Severná Kórea plánuje do konca roka zdvojnásobiť počet členov svojej špeciálnej jednotky určenej na kybernetické útoky. Pre takzvaný Úrad 121, ktorého cieľom je spôsobiť v Južnej Kórei psychický a fyzický šok, by tak pracovalo až 6000 osôb, uviedlo v utorok juhokórejské ministerstvo obrany.

slovakia

left justify in out

Úrad 121 podľa Soulu už roky buduje severokórejská vojenská tajná služba. Pracuje preň niekoľko z najtalentovanejších počítačových odborníkov v krajine. Severokórejskí utečenci tvrdia, že ciele programátorov by mohli byť telekomunikačné zariadenia a elektrická rozvodná sieť v Južnej Kórei.

 

Južná Kórea obvinila v roku 2013 svojho severného suseda, že stojí za hackerskými útokmi na jej banky a rozhlasové stanice. Obe krajiny sú od skončenia vojny na Kórejskom polostrove v roku 1953 formálne stále vo vojnovom stave, keďže podpísali iba prímerie.

 

Severokórejský vodca Kim Čong-un vo svojom novoročnom prejave prekvapujúco oznámil, že je ochotný stretnúť sa s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Vedúci predstavitelia Severnej a Južnej Kórey doteraz rokovali len dvakrát.

 

Podľa USA majú severokórejskí hackeri na svedomí aj útok na filmové štúdio Sony Pictures, ktoré počas Vianoc uviedlo do distribúcie komédiu o atentáte na Kim Čong-una. Pchjongjang však poprel, že má s útokom niečo spoločné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies