KĽDR opäť hrozí USA, dôvodom je námorné cvičenie

NETKY.SK • 11 Október 2013, 11:32 • 2 min
KĽDR opäť hrozí USA, dôvodom je námorné cvičenie

SOUL - Severná Kórea aj v piatok pokračuje v hrozbách proti Spojeným štátom a svojmu južnému susedovi v reakcii na vojenské cvičenie, ktoré sa koná na južnom pobreží Kórejského polostrova.

slovakia

left justify in out

KĽDR tentokrát pohrozila zničením americkej lietadlovej lode s jadrovým pohonom USS George Washington, ktorá sa na manévroch zúčastňuje. Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko odštartovali spoločné námorné cvičenie vo štvrtok. Podľa KĽDR ide o "nukleárne vojenské spojenectvo", ktoré je schopné preventívne rozpútať jadrovú vojnu. V takom prípade však "revolučné ozbrojené sily zničia agresorov spolu s lietadlovou loďou", uvádza sa vo vyhlásení severokórejského Výboru pre mierové znovuzjednotenie Kóreí.

V súvislosti s námorným cvičením, ktoré je zamerané na pátracie a záchranné operácie, Severná Kórea už varovala Spojené štáty pred "hroznou katastrofou". KĽDR zároveň uviedla svoju armádu do pohotovosti a vyhlásila, že jej jednotky sú plne pripravené kedykoľvek zasiahnuť. Spoločné vojenské cvičenia v blízkosti jej hraníc vždy vedú k napätiu a vyhrážkam. KĽDR nahnevane reagovala aj na uzavretie strategického paktu medzi Južnou Kóreou a USA, ktorý má poskytnúť prostriedky na odstrašenie Severnej Kórey pred jadrovým útokom. Nové hrozby prišli v čase, keď sa začalo upokojovať zvýšené napätie na Kórejskom polostrove. Sever totiž v máji po najnovšom sprísnení sankcií zo strany OSN vypovedal dohody o neútočení a pohrozil opätovným vypuknutím Kórejskej vojny, ktorú v roku 1953 ukončilo iba prímerie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies